Etasjekake med sjokolade og karamell

19 ingredienser
41 planlagt
Etasjekake med sjokolade og karamell
Legg oppskrift
i handlelapp
Denne kaken er en imponerende kake. Inni kaken er det salt karamell og sjokoladekrem. Dette er en skikkelig bombe av en kake. Lag karamellen først, fordi den skal bli kald og stivne litt.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

30 g
Revet mørk sjokolade
2 ss
Bakekakao
500 g
Mykt smør
500 g
Melis
1 klype
Salt

Salt Karamell

2 dl
Kremfløte
200 g
Sukker
4 ss
Vann
4 ss
Smør
4 klype
Maldonsalt

Vaniljebunner

1 stang
Frø fra vaniljestang
2.5 dl
Melk
1 ss
Sitronsaft
4 stk
Eggehviter
175 g
Mykt smør
325 g
Sukker
325 g
Hvetemel
1 ts
Bakepulver
0.5 ts
Salt

Slik gjør du

Trinn 1

Salt karamell: I en liten kjele rører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la stå uten at du rører. Du skal ikke røre, men du kan vende på kjelen. Dette er for å forhindre at sukkeret krystalliseres. La sukker og vann boble i vei til sukkeret smelter og du etter en liten stund har forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Karamellen smaker ikke så godt enda, så vi skal tilsette noen godsaker til. Når sukkeret har smeltet og er gyldent (jo mørkere i farge jo bitrere karamell, smak og behag, prøv deg frem) skrur du temperaturen ned eller for å ha helt kontroll skyver kjelen av platen. Tilsett smør og rør det inn. Nå kan du nemlig røre. Hvis du har tatt kjelen av varmen så kan du nå sette kjelen på varmen igjen, på medium varme. Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 5-6 minutter. Og her er tingen: Jo lenger karamellen koker så stivere blir den når den er kald. Karamellen vil alltid bli noe stivere når den er avkjølt enn når den er varm så ikke la karamellen koke for lenge. Hvis jeg skal bruke karamellen som saus til iskrem så lar jeg den koke lite, typ 1 minutt. Hvis jeg skal ha karamellen inni en kake så den må være tykkere så lar jeg den koke lenger, kanskje 4-5 minutter. Smak til med salt. Jeg foretrekker maldonsalt.

Trinn 2

Vaniljebunner: Forvarm ovnen til 170 grader. Kle tre 15 cm runde former med bakepapir og sett til side. Bland sammen melk og sitronsaft og la stå på kjøkkenbenken mens du gjør det andre. Melken vil gjerne klumpe seg litt, men det gjør ikke noe. Miks sammen smør, sukker og frø fra vaniljestang på høy hastighet til smøret er hvitt og luftig. Det tar ca. 5-7 minutter. Miks inn en eggehvite av gangen, miks godt mellom hver eggehvite. Bland sammen hvetemel, bakepulver og salt. Ha i halvparten av de tørre ingrediensene i miksebollen sammen med halvparten av melken. Miks i 10 sekunder. Tilsett resten av de tørre ingrediensene og resten av melken og bland alt sammen i 10-20 sekunder til. Du skal ikke overmikse. Hell røren, like store mengder i hver form. Jeg hadde vel 350 gram i hver form. Stek i ca. 30 minutter eller til kakebunnene er gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Trinn 3

Kakefyll: Visp mykt smør og melis til du får en hvit og luftig krem. Det tar ca. 5 minutter på høy hastighet. Del så kremen i to. I den ene delen rører du inn smeltet sjokolade, kakaopulver og noen klyper salt. I den andre halvdelen rører du inn revet mørk sjokolade.

Trinn 4

Sette sammen kaken: Plasser kakebunn nr. 1 på et fat. Smør et godt lag med sjokoladekrem på og lag en bord rundt kanten av kaken så karamellen holder seg på innsiden av kaken. Hell litt karamell i midten. Plasser kakebunn nr. 2 over og gjør det samme. Plasser den siste kakebunnen over og dekk hele kaken med krem med revet sjokolade. Ha litt karamell i en sprøytepose og drypp det ned langs sidene av kaken. Hell resten av sjokoladekremen i en prøytepose med wilton 1M tip. Lag fine «swirl» på toppen av kaken. Avslutt med mer karamell og revet sjokolade over. Hvis du føler at kremen og kaken blir litt ustabil mens du setter den sammen så kan du plassere kaken i kjøleskapet i 30 minutter. Da vil alt stramme seg opp og det er enklere å jobbe med lagene. Server kaken romtemperert, da smaker den best.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/