Doughnuts fylt med eple

18 ingredienser
13 planlagt
Doughnuts fylt med eple
Legg oppskrift
i handlelapp
Skikkelig store, gode, luftige donuts. Nei, dette er ikke noe slankekost, men fy søren så godt det er.

Ingredienser

Doughnuts

1.5 dl
Melk
1 ss
Sitronsaft
1 stk
Egg
1.5 ts
Tørrgjær
1 ss
Kardemomme
1 dl
Vann
55 g
Smør
475 g
Hvetemel
50 g
Sukker
1 ts
Salt
2 l
Matolje

Eplefyll

2 stk
Grønne epler, revet
1 ss
Brunt sukker
75 g
Mykt smør
1 ss
Kanel

Krokanvalnøtter, topping

250 g
Valnøtter
200 g
Sukker
1 ts
Natron

Slik gjør du

Trinn 1

Varm opp melken til lunkent. Skvis i sitronsaft og la stå mens du gjør resten. Melken kommer til å klumpe seg litt, men det er meningen. I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok har du i lunkent vann, egg, smeltet smør, hvetemel, sukker, salt, tørrgjær, kardemomme og melken. Elt alt sammen i 15-20 minutter. Hvis deigen er veldig løs, og da mener jeg veldig løs etter du har eltet i 20 minutter, så kan du tilsette bittelitt mer mel.

Trinn 2

Ha deigen over i en annen bolle og dekk med plastfolie. Hev deigen i ca. 1 time eller til deigen har doblet seg i størrelse. Nå kan du lage eplefyllet. Velt deigen ut på en melet kjøkkenbenk og trykk eller kjevle forsiktig ut to litt tynnere deiger.

Trinn 3

Lag eplefyllet ved å røre sammen smør og sukker i noen minutter for så å røre inn revet eple og kanel.

Trinn 4

Ha eplefyllet over en av deigene og plasser den andre deigen over. Her trykker jeg ut doughnuts uten hull og klemmer de sammen på sidene så de fester seg inn i hverandre. Legg de ferdigtrykkte doughnutsene på et stekebrett med bakepapir og mel, og dekk med plastfolie. Etterhev i ca. 1 time. Her er en fin tid til å lage topping.

Trinn 5

Topping 1: Rør sammen melis, vann og litt gelefarge. Dypp de avkjølte doughnutsene i melisen og strø gjerne litt strøssel over.

Trinn 6

Topping 2: Stek valnøttene på 200 grader i 5 minutter. Smelt sukker i en vid stålkjele til det har blitt til brun karamell, men ikke brent. Ikke rør, men vend på kjelen. Trekk kjelen av platen og tilsett valnøtter og natron, rør alt fort sammen før du heller alt på et stekepapir og fordeler utover. Avkjøl og hakk i små biter Pynt douhnutene med nøttekrokanen

Trinn 7

Varm opp matolje i en stor kjele til 160 grader. Friter doughnutsene til de er gyldne på hver side. La de renne av seg på et kjøkkenpapir.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/