Saftige hveteboller

8 ingredienser
79 planlagt
Saftige hveteboller
Legg oppskrift
i handlelapp
Store, luftige hveteboller med masse smak.

Ingredienser

1 stk
Egg til pensling
0.5 pakke
Fersk gjær
2 dl
Helmelk
3 ts
Kardemomme
450 g
Hvetemel
50 g
Sukker
2 klype
Salt
75 g
Romtemperert smør i terninger

Slik gjør du

Trinn 1

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær.

Trinn 2

Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Trinn 3

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du mykt smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen.

Trinn 4

Når du har tilsatt alt smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Trinn 5

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.

Trinn 6

Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Trinn 7

Rull runde fine boller og plasser dem ved siden av hverandre, litt tett, i en form som er ca. 30 x 20 cm, (min er 33 x 22,9 cm). Dekk med plastfolie og la etterheve i ca. 30-40 minutter eller til du ser at bollene har blitt store og fine.

Trinn 8

Pensle med egg og stek på 180 grader i ca. 13-15 minutter. Lag en enkel melisglasur ved å røre sammen melis og litt vann. Hell glasuren over bollene.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/