Gravet salmalaks med sennepssaus og dillstuede poteter

Tidsbruk 45 minutter
16 ingredienser
115 planlagt
Gravet salmalaks med sennepssaus og dillstuede poteter
Legg oppskrift
i handlelapp
Lag din egen gravlaks med råvarer fra øverste hylle! Salmalaks gir gravlaks med en spesielt klar og delikat farge. Husk at den skal graves i ett døgn.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Gravet salmalaks

450 g
Salma laksefilet
0,8 dl
Hakket frisk dill
1,1 ss
Salt
1,1 ss
Sukker
0,8 ss
Nykvernet pepper
1,5 ss
Cognac, sherry eller akevitt

Dillstuede poteter

450 g
Poteter, løsvekt
2,3 dl
Melk
0,8 dl
Fløte
0,8 dl
Hakket frisk dill
0,2 ts
Malt muskat
1,1 ss
Smør
1,1 ss
Hvetemel
0,8 klype
Salt
0,8 klype
Nykvernet pepper

Sennepssaus

1,5 boks
Sennepssaus

Slik gjør du

Trinn 1

Tørk laksefileten godt og del den i to på midten. Bland sukker, salt og grovknust pepper. Dryss ¼ av blandingen i en form stor nok til å romme laksefiletene. Legg på den ene fileten og dryss på 1/2 av saltblandingen. Dryss over halvparten av den hakkede dillen. Legg på den andre fileten. Dryss over resten av saltblandingen og resten av dillen. Dynk det hele med cognac, sherry eller akevitt.

Trinn 2

Dekk selve fisken med plastfilm og legg en tallerken over fatet. Sett fatet i kjøleskap og la Salmalaksen graves i 1 døgn. Vend gjerne en gang i løpet av prosessen.

Trinn 3

Skrell potetene og kok dem møre i lettsaltet vann. Avkjøl potetene og kutt dem i 1-2 cm terninger. Smelt smør i en kjele og tilsett hvetemel. Fres i ett minutt og spe med melk og fløte som til en hvit saus. Rør godt så du ikke får klumper.

Trinn 4

Kok sausen et par minutter, tilsett hakket dill, malt muskat, og smak til med salt og pepper. Vend inn de kokte potetene og server.

Trinn 5

Ved servering skjæres laksefiletene i 2 mm skiver og serves med sennepssaus og dillstuede poteter eller ferdig potetsalat.