Lusekatter

Tidsbruk 120 minutter
11 ingredienser
125 planlagt
Lusekatter
Legg oppskrift
i handlelapp
Luciafeiringen krever lusekatter! Her er en enkel oppskrift som vil falle i smak både hos små og store.

Velg antall personer

10 voksne
10 barn

Ingredienser

1 stk
Egg til pensling
4 dl
Melk, 37 grader
1 g
Safran (kan sløyfes)
30 g
Gjær
2 ts
Kardemomme, malt
1 dl
Rosiner
150 g
Smør, romtemperert
12 dl
Hvetemel
1 ss
Gurkemeie, malt
0.5 ts
Salt
150 g
Sukker

Slik gjør du

Trinn 1

Smuldre det myke smøret inn i melet med rene hender.

Trinn 2

Varme melken til 37 grader og rør ut gjæren i den. Tilsett safran, malt eller i hele grifler. (Safran kan sløyfes siden det har en spesiell smak. Mange synes er litt for eksotisk.) Tilsett malt gurkemeie for farge, sukker, salt, egg og malt kardemomme. Rør inn mel og smørblandingen og arbeid sammen til en fast og fin bolledeig.

Trinn 3

La deigen heve minst 45 minutter på et lunt sted under et kjøkkenhåndkle.

Trinn 4

Når deigen er mer enn dobbelt så stor, slås den ned og deles i 20 boller. Rull bollene ut i pølser, og forme dem som en S. Legg S-ene på bakebrett og pensle med sammenvispet egg og legg en rosin i hver ende av S-en.

Trinn 5

Etterhev lusekattene på et lunt sted i 20-30 minutter til de er mer enn dobbelt så store. I mellomtiden har du varmet ovnen til 220 grader varmluft.

Trinn 6

Stek lusekattene ved 220 grader varmluft i 15 minutter til de er pent lysebrune og gjennomstekte. Avkjøles på rist.