Karamellkake i langpanne

15 ingredienser
55 planlagt
Karamellkake i langpanne
Legg oppskrift
i handlelapp
Liker du karamell vil du elske denne kaken!

Ingredienser

Karamell

2 dl
Kremfløte
2 ss
Vann
200 g
Sukker
50 g
Smør
2 klype
Salt

Kakebunn

4 stk
Egg
2.3 dl
Melk
3 ts
Bakepulver
3 ts
Vaniljesukker
4.5 dl
Sukker
225 g
Smør
350 g
Hvetemel

Glasur

3 ss
Sterk kaffe
300 g
Melis
100 g
Smør

Slik gjør du

Trinn 1

Karamell: I en liten kjele rører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la stå uten at du rører. Du skal ikke røre, men du kan vende på kjelen. Dette er for å forhindre at sukkeret krystalliseres. La sukker og vann boble i vei til sukkeret smelter og du etter en liten stund har forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Karamellen smaker ikke så godt enda, så vi skal tilsette noen godsaker til. Når sukkeret har smeltet og er gyldent (jo mørkere i farge jo bitrere karamell, smak og behag, prøv deg frem) skrur du temperaturen ned eller for å ha helt kontroll skyver kjelen av platen.

Trinn 2

Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 2-3 minutter. Og her er tingen: Jo lenger karamellen koker så stivere blir den når den er kald. Karamellen vil alltid bli noe stivere når den er avkjølt enn når den er varm, så ikke la karamellen koke for lenge. 4-5 minutter holder. Smak til med salt. Sil karamellen så eventuelle sukkerklumper som ikke har løst seg helt opp blir fjernet.

Trinn 3

Kakebunn: Forvarm ovnen til 200 grader. Pisk egg og sukker til eggedosis i en kjøkkenmaskin, ca. 6 minutter på høy hastighet med en ballongvisp. Smelt smøret på svak varme og tilsett melken. Hell i eggedosisen. Vend inn mel, bakepulver og vaniljesukker forsiktig med en slikkepott. Tilsett tilslutt 7 ss av karamellsausen. Kle en langpanne med bakepapir. Hell røren i. Stek på midterste rille. Når det har gått 10 minutter setter du temperaturen ned til 175 grader og steker i 10 minutter til. Avkjøl helt på rist.

Trinn 4

Glasur: Smelt smør og resten av karamellen du har laget (spar litt til pynt) i en kjele, tilsett kaffe og melis. Rør kraftig med en visp til melisen smelter og du får en jevn glasur. Hell over kaken. Ha resten av karamellen (det du sparte på) i en pose og sprøyt ruter på kaken.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/