Karamellpudding

Tidsbruk 110 minutter
8 ingredienser
382 planlagt
Karamellpudding
Legg oppskrift
i handlelapp
Her er en karamellpudding uten fløte. Dermed unngår du fettlaget som ofte blir liggende på toppen av puddingen. Her er i stedet brukt pisket vaniljefløte som serveres ved siden av puddingen.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Karamellpudding

3,5 dl
Melk
0,5 stk
Vaniljestang (frøene bruker vi til lettpisket vaniljefløte)
3,5 stk
Egg
65 g
Sukker
65 g
Sukker

Lettpisket kremfløte

1,5 dl
Kremfløte
0,5 stk
Vaniljestang, frøene fra den
1 ss
Sukker

Slik gjør du

Trinn 1

Forberedelser: Karamellpudding må stekes ett døgn før servering. Den kan oppbevares i fem dager i kjøleskap. Kremen må lages rett før servering.

Trinn 2

Varm en ovn til 120 grader varmluft. Sett inn en dyp stekepanne med fylt ¾ med varmt vann.

Trinn 3

Ha 2 dl sukker i en stekepanne og smelt sukkeret på litt over medium varme. La sukkeret karamelliseres til nøttebrun farge.

Trinn 4

Hell karamellen over i to brødformer på ca. 1,5 l og vend karamellen rundt på sidene av formen slik at brødformens sider blir halvt dekket med karamell før resten av karamellen legger seg i bunnen. Bruk grytekluter eller hansker når du snur karamellen rundt i formen, så du ikke brenner deg.

Trinn 5

Kok opp 5 dl av melken med sukker og utskrapet vaniljestang (frøene bruker vi til lettpisket vaniljefløte). Melken kokes med vanilje og sukker for å løse opp sukkeret og la vaniljen trekke smak.

Trinn 6

Visp sammen eggene i en bolle og pisk inn den kalde, så den kokende melken. Bruk kald og varm melk for å få en fin temperatur på ca. 60 grader.

Trinn 7

Sil puddingsmeten over i den karamelliserte brødformen, og sett formen i vannbadet i ovnen. Bak ved 120 grader varmluft i ca. 1 - 1 1/4 time til puddingen er stivnet. Har du ovn med kun over- og undervarme, tar stekingen lengre tid, opptil 30 minutter mer steking.

Trinn 8

Avkjøl karamellpuddingen på benken i en time før den settes natten over i kjøleskap for å stivne og sette seg. Ved servering skjærer du ned langs kantene på brødformen og hvelver formen over på et dypt fat. Det pleier å være nok karamellsaus i bunnen av formen. Pynt gjerne med friske bær og sitronmelisse eller mint.

Trinn 9

Lettpisket kremfløte: Ha kremfløte, sukker og frøene fra en vaniljestang i en piskebolle. Vaniljestangen brukes i karamellpuddingsmeten. Lettpisk kremen til den så vidt begynner å bli stiv.

Trinn 10

Når kremen er lettpisket, smaker den bedre og saftigere enn hardpisket kremfløte som blir tørr, fet og kjedelig i smak og konsistens.

Tips!

Du sjekker om puddingen er ferdigstekt ved å stikke en liten kniv gjennom karamellpuddingen i midten av formen. Pipler det fram klar karamellvæske, er puddingen ferdig. Kommer det grå melkefarget væske må puddingen steke lengre.