Helstekt kalkun med kremet rosenkål og ovnsbakte søtpoteter

35 ingredienser
42 planlagt
Helstekt kalkun med kremet rosenkål og ovnsbakte søtpoteter
Legg oppskrift
i handlelapp
Helstekt kalkun tar seg alltid imponerende ut på julebordet. Her er oppskriften og Bent Stiansens triks for å unngå at den blir tørr.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Kalkun

0,4 stk
Hel fersk kalkun fra Stange (ca. 5 kg)
1,5 dl
Hvitvin
93,8 g
Smør
0,4 klype
Salt
0,8 ts
Nykvernet pepper
0,4 l
Vann

Kalkunsaus

0,8 dl
Hvitvin
0,4 stk
Sjalottløk
0,2 dl
Portvin
0,8 ss
Hakket frisk estragon
0,4 ss
Maizena
0,4 klype
Salt
0,4 klype
Nykvernet pepper

Brødstuffing

0,8 stang
Stangselleri
0,4 stk
Middels stor løk
0,4 stk
Loff
0,8 ss
Hakket frisk salvie, estragon eller persille
0,4 ss
Hakket frisk timian
0,4 ss
Finrevet sitronskall
0,8 stk
Egg
48,8 g
Smør
0,4 klype
Salt
0,4 klype
Nykvernet pepper

Kremet rosenkål

0,4 kg
Rosenkål
1,1 dl
Fløte
0,4 ts
Maizena
0,4 klype
Salt
0,4 klype
Nykvernet pepper

Ovnsbakte søtpoteter

187,5 g
Søtpotet
1,5 fedd
Hvitløk
0,4 neve
Frisk timian
0,8 ss
Sitronsaft
0,4 dl
Olivenolje
0,4 ts
Salt
0,4 klype
Nykvernet pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Brødstuffing: Finhakk stangselleri og løk. Fres mykt i smør. Skjær skorpen av loffen og kutt i terninger på 2 x 2 cm, ca. 1,2 l. loffterninger. Bland med løk og stangselleri. Tilsett hakkede urter og smak til med revet sitronskall, salt og pepper. Avkjøl blandingen, tilsett sammenvispet egg og bland godt.

Trinn 2

Kalkun: Sett ovnen på 200 °C varmluft. Tørk kalkunen inn- og utvendig med kjøkkenpapir. Smelt halvparten av smøret og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen inn- og utvendig med smørblandingen. Fyll kalkunen med stuffingen. Så et triks for saftige bryst: Bløt et kjøkkenhåndkle du kan avse i vann og legg det på kjøkkenbenken. Skjær tynne skiver av resten av smøret med en ostehøvel og dekk halve håndkleet. Brett det sammen et par ganger så det får passe størrelse til å dekke brystpartiet. Legg håndkleet med smør på kalkunbrystene og sett kalkunen på en stekerist over en langpanne. Sett i ovnen og hell vann og hvitvin i langpannen. Stek kalkunen med håndkleet over brystpartiet i 1 time.

Trinn 3

Kalkun: Fjern kjøkkenhåndkleet og kast det før du fortsetter steking på 200 °C med vanlig over- og undervarme i ca. 1 time og 40 minutter. (Større kalkuner trenger 20 min. ekstra steketid pr. ekstra kilo.) Etterfyll med vann hvis langpannen koker tørr. Stikk en pinne inn i kalkunlåret for å sjekke om det siver ut klar kjøttsaft. Det indikerer at lårene er gjennomstekte. Når kalkunen er ferdigstekt tar du den ut av ovnen og lar den hvile i minst 20 minutter før lårene skjæres ifra, brystene utbenes og alt skjæres i skiver som anrettes på fat. Grav stuffingen ut med en stor skje og legg på fatet. Ta vare på stekekraften til sausen.

Trinn 4

Ovnsbakte søtpoteter: Skrell søtpotetene og del dem i båter. Ha dem i en ildfast form og vend inn olivenolje. Tilsett hele hvitløksfedd, timianstilker, salt, pepper og sitronsaft. Bland godt. Stek søtpotetene i 30 minutter til de er gylne og møre.

Trinn 5

Kalkunsaus: Sil stekekraften og skum av fettet. Kok opp hvitvin, hakket sjalottløk og portvin. Kok ned til 2 dl og tilsett stekekraften. Kok ned til 6 dl og smak til salt, pepper og hakket estragon. Jevn sausen med Maizena utrørt i kaldt vann.

Trinn 6

Kremet rosenkål: Rens rosenkålen for de ytterste bladene. Kok rosenkålen i lettsaltet vann i 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann. Del rosenkålen i fire etter at de er kokt. Kok opp fløte og smak til med salt og pepper. Jevn fløten med maisstivelse utrørt i kaldt vann. Tilsett forvellet rosenkål og kok opp.