Hvilke ulike typer antibiotikaresistente bakterier er det snakk om?

Antibiotikaresistente bakterier er bakterier som har resistensmekanismer som kan hemme effekten av vanlige typer antibiotika.

ESBL
Resistent tarmbakterie som ble funnet i 32 % av kyllingfiletene som ble undersøkt i høst av Veterinærinstituttet/ Mattilsynet.

Kinolonresistente bakterier
Bakterier som er resistente mot en bestemt type antibiotika (kinoloner). Det er tidligere gjort funn som viser at det finnes i ca. halvparten av kalkunfileter, og Veterinærinstituttet har antydet at også nivået i kylling er høyt. En kartlegging av dette foregår nå av myndighetene.

Narasin
Et godkjent middel mot parasitter som bidrar til at kyllingene holder seg friske. Fordi narasin også har effekt mot noen bakterier har det blitt diskutert om stoffet kan bidra til antibiotika-resistens

Les også:

Fjørfenæringa øker innsatsen mot kinolonresistens – Animalia 1. desember 2014

Ingen grunn til kyllingpanikk – Folkehelseinstituttet 1. desember 2014

Ikke farlig å spise kylling – Mattilsynet / Matportalen.no 1. desember 2014

 

 

Del artikkel