Hva er forskjell på «BEST FØR» og «SISTE FORBRUKSDAG»?

«BEST FØR» og «SISTE FORBRUKSDAG» er merket på nesten alle matvarer i dag. Mange forbrukere er ikke kjent med at disse begrepene har ulik betydning. Det gjør at vi kaster mer mat enn vi trenger. Bevisstgjøring om hva holdbarhetsmerkingen betyr er derfor et viktig element som kan bidra til at du og jeg kaster mindre mat hjemme og derav sparer penger.

«Best før» antyder noe om når produsenten mener maten er på sitt beste. Maten kan likevel være spiselig og holde god kvalitet lenge etter merkedatoen hvis den er lagret på riktig måte og er godt emballert. Egg og syrnede melkeprodukter (yoghurt/kefir/rømme) er eksempler på mat som kan være god lenge etter «Best før»-merkingen. Bruk sansene dine: Se. Lukt. Smak.

Lett bedervelige matvarer som fersk fisk, kylling, kjøttfarse, innmat og rå pølse skal merkes med «Siste forbruksdag». Det betyr siste dag maten kan spises, forutsatt riktig oppbevaring og uåpnet emballasje. Datoen bør respekteres, fordi maten kan bli helsefarlig etter siste forbruksdag.

Del artikkel