REMA 1000 samarbeider med selskapet Keep-it om å redusere matavfall.

Keep-it er en holdbarhetsindikator som settes på pakken når matvaren produseres. Den følger pakken fra fabrikk til butikk – og viser en riktigere holdbarhet enn den tradisjonelle datostemplingen.  Indikatoren gir deg trygghet for at maten er tatt vare på i kjølekjeden og er av god kvalitet. Holdbarhetsindikatoren består av to små kamre med ulike ingredienser som reagerer på tid og temperatur. Indikatoren starter når kamrene åpnes slik at kjemikaliene reagerer med hverandre. Denne aktiveringen skjer når matvarene pakkes hos produsenten.

Keep-it viser den faktiske holdbarheten

De fleste meieri- og ferskvarer kan fint spises selv om datostemplingen har passert. Matvarer som har vært oppbevart under 4 grader kan ofte holde seg ferske i flere dager. Ved siden av å bruke sansene, kan Keep-it være en ekstra hjelpende hånd for å se om produktet fortsatt er spiselig eller ei.

– Vi er stolte av å kunne tilby kundene våre en ekstra forsikring på holdbarhetsdatoen på ferskvarer. Dette vil også bidra til mindre svinn i butikk – og på kjøkkenet hjemme hos deg og meg, sier Trond Storrud, innkjøpssjef for fisk og skalldyr i REMA 1000.

Trond har drevet samarbeidet med Keep-it fremover siden 2012. Per i dag finnes holdbarhetsindikatoren på et stort utvalg av ferskvarer i alle REMA 1000 sine butikker.

– Vi ønsker å kunne utvide indikatoren til enda flere ferskvarer i sortimentet. Vi jobber kontinuerlig med fabrikkene til ferskvareleverandørene våre, slik at disse er rustet til jobben med å feste indikatoren på pakningene, fortsetter Trond.

REMA 1000 har siden 2012 merket over 30 millioner ferskvarer med Keep-its holdbarhetsindikator.

Tips for korrekt oppbevaring av kjølevarer

  •  Raskt hjem med kjølevarene

Kom deg raskt hjem med ferskvarer som skal oppbevares kjølig – og raskt inn i kjøleskapet! Så fort du tar en vare ut av kjøleskap eller disk i butikken, bryter du kjølekjeden. Når kjølekjeden brytes forringes produktet, og holdbarheten som oppgis på pakken er ikke sikret. Ved lange kjøreturer med kjølevarer må disse oppbevares i kjølebag.

  • Kaldt og rent kjøleskap

Temperaturen i ditt kjøleskap bør være 4ºC eller lavere. Lav temperatur hindrer bakterievekst. Det er smart å holde god orden og plassere de mest utsatte ferskvarene i den kaldeste delen av skapet. Pakk inn matvarer i plast slik at de ikke tar til seg smak eller lukt og tørker ut. Det er viktig å ikke sette varm mat i kjøleskapet da dette vil gi en høyere temperatur i skapet og bedrer betingelsene for bakterievekst. I tillegg er det viktig å rengjøre kjøleskapet ordentlig med jevne mellomrom.