Sunn påske: Slik lager du ditt eget påskegodteri

Du trenger ikke ofre kosen for å være sunn i påsken. Vi har fått den populære matbloggeren Julie Ilona Balas til å dele sine favorittoppskrifter på sunt godteri!

Julie Ilona Balas (24) er selvlært kokk, matentusiast, kokebokforfatter og gründer. Hun står bak bloggen juliesmatblogg og har skrevet bøkene «Kjernesunt» og «Julies Grønne Kjøkken». Julie prøver å ha et sunt kosthold uten gluten og er veldig restriktiv på meieriprodukter og sukker.

Sunn påske
Hun er opptatt av kvaliteten på maten, og liker å vite hvor den kommer fra og hva den inneholder. Derfor lager hun det aller meste fra bunnen, også påskegodteriet.

– På den måten har jeg full kontroll på innholdet, og så kan man lage akkurat de smakene man ønsker. Dessuten er det skikkelig stas å lage sin egen sjokolade helt fra bunnen av, sier Julie, som i år skal feire høytiden i byen.

– Jeg skal spise masse god mat og produsere opp masse digge matsaker til våren!

Sunt betyr også godt og den populære matbloggeren har masse oppskrifter som beviser det. Julie stadfester at det er mulig å kose seg i påska med sunnere alternativer, som verken går på bekostning av kos eller smak.

Her får du Julies beste hjemmelagde påskegodteri:

 

Sjokoladedruer 

Druer med sjokoladetrekk er både superenkelt og veldig godt. Det er bare å dyppe favorittdruene dine i en god og mørk sjokolade og vips – så har du sunn og smakfull snacks.

Sjokodruer
Foto: Julie Ilona Balas/Juliesmatblogg.no

Druene oppbevares kjølig om de ikke skal spises med en gang. Bruk friske og sprø druer så varer de lenger.

Rå cashewkuler

Disse rå cashewkulene med aprikos og tranebær er et perfekt lite energitilskudd i farta eller på tur. Kulene smaker overraskende søtt og godt, og krever minimalt med arbeid.

Rå cashew
Foto: Julie Ilona Balas/Juliesmatblogg.no

Det går fint an å lage kulene uten kokosolje, men oljen gjør dem sunnere og bidrar til at de holder formen bedre i kjøleskapet. Oppskriften gir cirka 15 små kuler.

Müslibar

Deilige, hjemmelagde müslibarer bringebær og tørket frukt, nøtter, honning og havre. Gir deg energi til å komme deg gjennom skituren! De kan også nytes på hytta.

Muslibar
Foto: Studio Dreyer Hensley

Du trenger:

  • 400 g tørket frukt, nøtter og frø
  • 1 dl fruktjuice
  • 1 dl bringebær
  • 4 ss honning
  • 50 g mel, f.eks. havre
  • 150 g havregryn
  • ½ ts havsalt
  • 1 ts kanel

 

Slik gjør du:

Start med å blande alt det tørre i en bolle. Tørket frukt ognøtter bør hakkes opp i mindre biter.

Lag en puré av bringebær, honning og fruktjuice i blender eller med stavmikser, og bland det godt sammen med det tørre. La blandingen stå og svelle i 20 – 30 minutter.

Kle en ildfast form på ca. 20 x 25 cm med bakepapir og ha over massen. Dekk til med papir eller folie og klem den godt ned i formen. Bruk en kniv til å kutte opp bitene før den stekes i 20 minutter ved 190 °C.

Ta formen ut av ovnen etter 20 minutter, løft ut bakepapiret med müslibarene og skru av ovnen. Del opp müslibarene og legg dem utover et stekebrett dekket med bakepapir. Nå skal de «tørkes» videre i ovnen i 30 minutter med døren på gløtt.

Avkjøl dem helt på rist før du enten pakker dem inn hver for seg, eller legger müslibarene i en lufttett boks. De holder seg godt i over en uke i kjøleskap. Det går også an å fryse ned disse barene!

Eplechips 

Eple er både sunt og godt – og stekt eple funker faktisk superbra som snacks! Denne oppskriften gir to stekebrett.

 Eplechips

Foto: Studio Dreyer Hensley

Pass på mot slutten så de ikke svir seg. La eplechipsen avkjøles før det legges over på en rist. De blir helt sprø når de blir kalde. OBS! Røde epler blir sprøere enn grønne og gule.

Varme drikker til påske

Varme drikker til påske

Lange ettermiddager i hytteveggen eller på balkongen kan være blant påskens fineste stunder. Da kan det både smake godt og gjøre godt med noe å varme seg på.

 

Del artikkel