REMA 1000 vil redusere saltinnhold i egne matvarer med 30%

REMA 1000 ønsker å bidra til å gi kundene sunnere valgmuligheter, og jobber for å redusere saltinnholdet i egne merkevarer ytterligere.

– Vi startet dette arbeidet for en stund siden – og nå kan vi si at innen to år skal vi ha klart å redusere saltmengden i våre egne matvarer med 30 %, sier administrerende direktør i REMA 1000, Ole Robert Reitan.

Inntaket av salt bør halveres i vårt daglige kosthold. Vårt dagsbehov er 5 gram, mens vi i Norge spiser 10 gram. Norge har sluttet seg til WHOs målsetting om å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, kols, diabetes og hjertekarsykdommer med 25% innen 2025.

Tradisjonelt så har vi brukt mye salt i maten her i Norge, for å kunne bevare maten over lengre tid. Det har gjort oss godt vant til større saltmengde, og det vil ta tid å venne folk til at mat smaker godt også med mindre salt. Vi vil derfor utvikle andre smaksbærere som urter, krydder, saltfattige marinader basert på grønnsaker/frukt videre.

I Helsedirektoratets egen tiltaksplan er målet 30% reduksjon innen 2025 og en reduksjon på 15% innen 2018. På lang sikt er målet dermed målet en halvering fra dagens ca 10 gram per dag til 5 gram.

– Vi ønsker å bidra til at folk kan ta sunnere valg. Hvis vi i det hele tatt skal nå WHOs og helseministerens mål om at inntak av salt bør halveres – så må vi ha ambisiøse mål. Samtidig er vi opptatt av å ivareta den gode smaken og kvaliteten. Det har vi klart og vel så det, sier administrerende direktør i REMA 1000, Ole Robert Reitan.

– Vi har også et ansvar for å gi forståelig og riktig informasjon til forbrukere. Derfor deklarerer vi i en rekke varer faktisk saltinnhold, ikke bare natrium, sier Reitan.

REMA 1000 har også klart å fjerne palmeolje fra egne matvarer.- Vi satte oss som mål å utfase palmeolje fra våre egne merker – nå har vi klart det på matvarer. Kjøper du brød – eller matvarer som er merket REMA 1000 – skal de ikke inneholde palmeolje. Nå setter vi oss ambisiøse mål for å redusere saltmengden, sier Reitan.

Del artikkel