Sammen med kundene reduserer REMA 1000 plastposebruken
Dagligvarekjedenes plastposer har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Tirsdag 1. august økte prisen per pose. Bakgrunnen for prisøkningen er en økning i miljøkontigenten som REMA 1000 og andre kjeder og butikker betaler til Handelens Miljøfond.
– Dette er et virkemiddel som tas i bruk for å redusere salget av plastposer. I fjor brukte vi nordmenn 722 millioner plastposer. Dette tallet er unødvendig høyt, og sammen skal vi få tallet ned, sier Emilie Våge. Hun er leder for samfunnsansvar og bærekraft i REMA 1000.
Prisøkningens eneste intensjon er å redusere bruken av plastposer, og det vil ikke gi økt inntjening for REMA 1000.
– Handelens Miljøfond sørger for at pengene går til nødvendige miljøtiltak, sier Våge.
Hvordan huske gjenbruksnettet
Så saken er egentlig ganske enkel. Høyere pris for plastposen skal sørge for at bruken går ned. Parallelt jobber REMA 1000 med holdningsendrende arbeid. Våge er tydelig på at det er svært viktig for REMA 1000 å sikre kundene alternativer til plastposen, som både er gunstig for miljøet og kundenes lommebok. For varene man handler i butikken må fortsatt fraktes hjem, og her spiller gjenbruksnett en viktig rolle.
– Hver handling teller. Vi skal fortsette å legge til rette og inspirere enda flere til å ta i bruk gjenbruksnett. Kunsten framover blir å huske og ta det med seg når man handler, sier Våge før hun fortsetter:
– Denne holdningen og handlingen må skje før man står i kassa på REMA 1000. Vi nordmenn er nemlig veldig gode på impulsturer innom butikken. Mange handler flere i gangen i uken, og da følger ikke alltid gjenbruksnettet med.
– Hvordan husker du selv å ta med gjenbruksnett i butikken?
– Et godt tips er å investere i flere gjenbruksnett. Da kan man ha det i jakkelomma, i bilen, i treningsbaggen og i arbeidsvesken. Et annet smart triks er å oppbevare pant eller annet som skal tilbake til butikken i et gjenbruksnett, sier Våge.
Hun forteller at det ikke er mange handleturene som skal til før gjenbruksnettet gir gevinst både for miljøet og lommeboka. Du finner gjenbruksnett av 100 prosent resirkulert polyester hos REMA 1000.
Visste du at?
- I 2022 brukte nordmenn 722 millioner plastposer, som vil si 132 plastposer per innbygger på et år.
- Innen utgangen av 2025 skal vi redusere bruken til 40 plastposer per innbygger.
Kilde: Handelens Miljøfond
Hva med avfallet hjemme?
I mange norske hjem havner REMA-plastposen i avfallsdunken på kjøkkenet når handleturen er over. Så hva gjør man nå, hvis plastposebruken skal ned?
– Her kommer avfallsposer på rull inn i bildet. De får man kjøpt i butikk. Sammenlignet med en ordinær handlepose, som må tåle mye vekt fordi vi skal få med oss brus og flasker hjem, er avfallsposene mye tynnere. Det betyr at de består av mindre plast og dermed er bedre for miljøet. Avfallsposene har også en mye rimeligere enhetspris enn en ordinær plastpose, så kundene sparer også penger, sier Våge før hun fortsetter:
– Dermed er avfallsposene vinn-vinn både for miljøet og lommeboka, sier Våge.
Bærekraftige valg
Våge opplever at mange av REMA 1000 sine kunder både er positive og viser forståelse for at plastposebruken må ned.
Lenge før prisøkningen 1. august har man tatt store steg, og REMA 1000 ser at salget av gjenbruksnett går opp, og plastposebruken går ned. Nå fortsetter det viktige arbeidet for fullt utover høsten – og i årene som kommer.
– Vi opplever at stadig flere ønsker å ta bærekraftige valg. Som dagligvareaktør vet vi viktigheten av at vi legger til rette for at dette skal være enkelt for kundene. Sammen skal vi skape varige vaner og holdninger som hjelper oss å redusere bruken av unødvendige plastposer, sier Våge.