REMA 1000 forsterker lokalsatsingen i Trøndelag

Flere og flere kunder ønsker kortreist mat. Derfor er "En smak av Trøndelag" viktig lokal satsing for REMA 1000.

REMA 1000 forsterker lokalsatsingen i Trøndelag

Fra venstre: Trond Karlsen fra REMA 1000 og urtedyrker og grønnsaksprodusent Ragnhild Viken.

REMA 1000 forsterker den lokale satsingen på lokalproduserte produkter, med stor tyngde i Trøndelag. Vi ser at flere og flere kunder etterspør lokalmat, derfor er det naturlig for REMA 1000 å satse lokalt. Les mer også i Trønder-Avisa.

En smak av Trøndelag
«En smak av Trøndelag» er en serie med produkter som tydelig viser at de er produsert i området. For REMA 1000 er regionale produksjonsmiljøer viktig – det gjenspeiler REMA 1000 sin organiseringsform som har sterk styring regionalt.
Denne organiseringen skaper konkurransedyktighet, samt høy lokal kjennskap og kunnskap. Dette bidrar til å gi lokale produsenter grunnlag for egen drift, og gir REMA 1000 mulighet til å selge lokale kvalitetsvarer til kundene. Miljøgevinsten ved å hente varer lokalt er også betydelig.

Lokalproduserte urter
På Viken Østre Gartneri på Frosta i Trøndelag holder grønnsaksprodusent og urtedyrker Ragnhild Viken til.
Allerede i middelalderen dyrket og sanket munkene urter ute på Tautraklosteret. I dag fører Ragnhild Viken arven videre med inspirasjon hentet fra middelalderens klosterliv.
– Munkene hadde meget gode kunnskaper om urtenes egenskaper, forteller Ragnhild, både til medisinsk bruk og i kjøkkenet. Grønnsakshagene ble stelt med stor omsorg og tålmodighet og denne filosofien har vi tatt med oss i vår moderne produksjon, forteller Ragnhild.

– REMA 1000 tar ansvar ved måten de jobber med lokalprodusenter på, sier Ragnhild. – Ved å tydeliggjøre enda bedre på emballasjen hvor grønnsakene er dyrket, samt å inkludere navnet på gartneriet eller gården, hjelper REMA 1000 forbrukeren å velge lokalt, forklarer hun.

REMA 1000 forsterker lokalsatsingen i Trøndelag

Rett fra åkeren!

Squash fra Frosta
På Frostas eldste boplass dyrker Arne Østerlie squash. Allerede som liten gutt visste Arne Østerlie hva han ville bli – gartner som sin far. Det har også hans sønn Asgeir blitt, som nå har overtatt driften etter han.
– Jeg begynte vel ved 13-års alderen å dyrke forskjellige grønnsaker, det var spennende å se hva som kom opp. Fortsatt ligger mye av spenningen i å prøve ut nye ting, det er jo det som gjør yrket vårt interessant, forteller Arne.

– Idéen til å dyrke squash fikk jeg i en butikk i Polen. Jeg fant noen frø og tok dem med meg hjem for å teste det ut. I dag leverer vi squash til hele Midt- og Nord-Norge, forteller Arne.

Asgeir Østerlie sto i fare for å måtte legge ned og slutte med produksjon, men BaRe – som er innkjøper av frukt og grønt for REMA 1000 – inngikk avtale å kjøpe hele volumet hans i sesongen 2015, for å sikre at REMA 1000 får kortreist kvalitetsvare.

Å tilby lokalproduserte varer med spesiell tilknytning til det enkelte lokalsamfunn gir verdi til både kunde, butikk og produsent.

Les mer om norske dyrkere på nettsidene til Bama.

REMA 1000 forsterker lokalsatsingen i Trøndelag

Squashentusiast Arne Østerlie og Trond Karlsen fra REMA 1000.

Del artikkel