Nytt økologisk surdeigsbrød

Ni lokale REMA-1000 kjøpmenn og Moss Finbakeri har utviklet et nytt brød bakt på spiret korn.

Gullspirebrød

Anders Thømt som driver REMA 1000 på Mosseporten viser frem Gullspirebrødet.

Sak publisert i Byavisa Moss 17. februar.

Ni lokale REMA-1000 kjøpmenn og Moss Finbakeri sto sammen om ønsket om å lage et nytt og bedre brød. Etter lang tids forberedelser er et rundt, ekstra næringsrikt og økologisk surdeigsbrød laget av spiret korn på markedet.

– Det er lettfordøyelig som en grønnsak, har et særdeles høyt næringsinnhold, god holdbarhet og smaker himmelsk godt! I tillegg er det fri for E-stoffer og andre kjemikalier, sier Oddvar Forsberg, en av ildsjelene som har bidratt til utviklingen av det nye Gullspirebrødet.

Forsberg har arbeidet med helse og ernæring i en årrekke, og er sterkt engasjert i at folk får i seg de riktige næringsstoffene. Han mener spesielt at brødet, som en viktig del av det norske kostholdet, bør lages på riktig måte – så det ikke bare blir «vommfyll», men også en kilde til næring som kroppen klarer å ta opp.
– I tidligere tider, hengte bøndene kornnekene på påler noen dager før de tok det inn og tørket det. Duggen som la seg på kornet i løpet av natta, satte i gang spiringsprosessen, noe som sørget for at fytinsyra som er ufordøyelig for oss mennesker ble brutt ned og kornet ble fordøyelig, forklarer Forsberg.
For å kunne tilby sine kunder gode brødprodukter, har de ni REMA-1000 butikkene i Mosseregionen inngått et nært samarbeid Moss Finbakeri.

– Dette har medført at butikkene alltid har ferske og gode brød, sier kjøpmann Rune Edén i REMA-1000, Mosseskogen.
– Vi er opptatt av å forbedre vårt produkttilbud, og særlig med lokale aktører. Sammen med Petter Lund i Moss Finbakeri, har vi nå utviklet et nytt, ekstra næringsrikt brød som er laget av spiret korn, dette ikke minst med tanke på folk med fordøyelsesproblemer og fordi brød er en så viktig del av vårt kosthold, fortsetter han.

Spire til god fordøyelse
Baker Petter Lund forklarer at det nye brødet inngår i serien «Gullspirebrød», og er et rundt, lettfordøyelig og ekstra næringsrikt surdeigsbrød av spiret, økologisk, fullkornmel.
– Det er en blanding av økologisk mel fra bygg, spelt og linser, men også hvetemel. Siden linser og korn er spiret før det ble malt til mel, fordøyes derfor brødet i kroppen som en grønnsak, forteller han.

– Melet er fortsatt en kilde til gluten, men på grunn av den kontrollerte spiringen og surdeigsprosessen, oppstår det en sunn bakteriekultur som bryter ned gluten og konverterer stivelse til enkle sukkerarter. Brødet blir derfor ikke bare svært lettfordøyelig, men er også godt for mage og tarm, og tåles godt av de aller fleste mennesker. Foruten at brødet har god smak, så holder det seg like godt i 4-5 dager, uten noen form for E-stoffer og holdbarhetsstoffer, forklarer Lund videre.

– Utviklingen av disse brødene har tatt tid, sier Petter Lund og berømmer samarbeidet med REMA-kjøpmennene.
– Et slikt samarbeid har stor betydning for et lokalt tradisjonelt håndverksbakeri som Moss Finbakeri, sier han.

Baker

Lokale leverandører
– Vi er alltid opptatt av å støtte opp om nærmiljøet, og bruke lokale leverandører så langt det lar seg gjøre. Det er en del spennende varer i distriktet her, og vi har produkter fra både Dyre Gård, Askim Frukt- og Bærpresseri, Fjordfisk på Hvaler og Mosseølet i hyllene våre. Fra Moss Finbakeri har vi allerede en lang rekke gode produkter. Det er snakk om å beholde noe av det gode gamle ved en butikk, og da kommer ofte lokale varer inn i bildet, sier Anders Thømt som driver REMA 1000 på Mosseporten.
Han mener at kjøpmennene får en genuin innsikt i prosessen når samarbeidet med produsenten er så nært som i dette tilfellet.

– Vi kjøpmennene tente på ideen om dette brødet, økologisk og sunn mat er jo veldig i vinden, så jeg er overbevist om at det vil selge godt på sikt. Jeg har selv begynt å spise det til lunsj, og merker at jeg blir raskere mett. Det er ikke bare sunt, det er også innmari godt, sier Thømt.

Gullspirebrødet selges i REMA 1000-butikker i området rundt Moss.

Arne Kr. L. Stellander, tekst og foto.

Del artikkel