Ny Jungelboken-film: Gjør som Mowgli – bli en regnskogvokter

15. april er det premiere på Disneys nyinnspilling av «Jungelboken». Siden originalen kom ut i 1967 har halve regnskogen blitt ødelagt. Nå kan du bli med Regnskogfondet og vokte verdens viktigste skogområder.

Regnskogfond

Tekst: Ingvild Telle

Du kjenner Mowgli, ikke sant? Guttebarnet med de knallrøde underbuksene – han som ble oppfostret av ulver i jungelens dyp? Og som med panteren Bagheera og den joviale, smålubne bjørnen Baloo utforsker regnskogens mangfold og morsomheter?

Det var Rudyard Kipling som ga liv til historiene om jungelgutten i perioden 1893 -1894, og senere lagde Walt Disney tegnefilmklassikeren «Jungelboken» i 1967. Når filmen har ny premiere denne uka er det i en fornyet versjon med spektakulære animasjoner. Mowgli spilles av 12-år gamle Neel Sethi, og i den engelske versjonen hører du stemmene til blant andre Bill Murray, Idris Elba, Ben Kingsley, Christopher Walken og Scarlett Johansson.

Baloos bekymringer
Kulissene i Disney-filmen er regnskogen. Den eldste og mest dyrebare skogen i hele verden. 60 millioner år gammel. Hjemmet til 260 millioner mennesker og livskilde til over 700 millioner mennesker.

Baloo synger så lystig om jungelens gavmildheter. Om «skog-naturens pølsebu» som gir ham maur, nøtter, honning og vann. Den lubne bjørnen tar livet som det faller seg og gir blaffen i bekymringer og strev. Og slik bør det sannelig være. Skogen er jo full av næring – den er sjenerøs av natur.

Men ikke om vi forsetter å hugge den ned.

Det er snart 50 år siden den første filmen om Jungelboken kom ut, og på den tiden har halvparten av regnskogen blitt ødelagt.

Den ekte Mowgli
Siden tidlig i 2015 har REMA 1000 samarbeidet med Regnskogfondet om å bevare den gjenværende regnskogen. I tillegg gikk fjorårets TV-aksjon på NRK til Regnskogfondet, som er Norges viktigste aktør for bevaring av regnskog. Da ble vi kjent med den ekte Mowgli: jungeljenta Ineida. Hun har nå blitt ni år gammel og bor i landsbyen Demini sammen med mor, far og lillesøster. Akkurat som Mowgli i Jungelboken spiller Ineida og menneskene som bor i regnskogen en hovedrolle.

En hovedrolle i å redde regnskogen.

De kjenner trærne, dyrene, farene og hver velsmakende frukt. Ineida og familien forvalter urskogen bærekraftig, og deres tilstedeværelse gir øyne og ører som kan oppdage ulovligheter.

– Jeg vokter sommerfuglene, papegøyene, vennene og landsbyen min. Det er en veldig stor jobb – og den blir mindre for hver dag, sier Ineida.

Området Ineida bor i, er også rikt på gull. Stor etterspørsel og høy pris på verdensmarkedet gjør at stadig flere svermer til området for å hente ut det edle metallet. Ikke bare er dette ulovlig – gullgraverne raserer også regnskogen og bruker store mengder kvikksølv som forurenser elven der Ineida henter drikkevann og fisk. Familien hennes merker forurensingen først når de blir syke, og det kan gå lang tid før de skjønner hvorfor. For å stoppe dette, trenger Ineida opplæring og utstyr som gjør det mulig å oppdage og varsle lokale myndigheter så fort ulovlige inntrengere er på vei inn i skogen. Når du blir regnskogvokter, er dette en viktig del av arbeidet du støtter.

Økosystemet
Mellom 50-80 prosent av jordas plante- og dyrearter lever i det tropiske økosystemet.

En av hovedutfordringene er at store områder tropisk skog hugges ned for å gjøre plass til palmeoljeproduksjon. Gigantiske og ensformige plantasjer presser ut regnskogens mangfold. Uten den frodige skogen overlever ikke insekter og dyr, og menneskene mister sine hjem. Ikke minst setter det klimaet i ubalanse.

Som matvarekjede angår dette REMA 1000, også. Palmeolje er billig å produsere og er derfor også svært etterspurt som eksportvare. Men REMA 1000 har gjort mye de siste årene for å forhindre at det er palmeolje i sine butikker. Først kuttet REMA 1000 all palmeolje i egne merkevarer på mat. Så tok de ett skritt videre og takket nei til en rekke nyheter fra andre matprodusenter fordi de inneholder palmeolje.

Skal vi klare å bevare regnskogen er det viktig at også næringslivet engasjerer seg. Ved å bevare regnskogen er REMA 1000 – og alle REMA 1000 sine kunder – med på å bremse klimaendringer, samtidig som vi bevarer et biologisk mangfold.

– REMA har klart å fjerne palmeoljen i sine egne produkter og stilt tøffe krav til leverandører, sier daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold.Han gleder seg til et videre samarbeid med REMA 1000.

I 2015 reddet Regnskogfondet, i samarbeid med REMA 1000, regnskogsområder som tilsvarer hele 36 000 fotballbaner.


Bli regnskogvokter
I Jungelboken er det Mowglis oppgave å redde menneskene fra Shere Khans onde planer. Vår felles oppgave er å redde regnskogen. Vi kan rett og slett ikke «ta som det faller seg» – vi må ta ansvar.

Vil du hjelpe Ineida å vokte over sommerfuglene, papegøyene, vennene og familien? Støtt henne i kampen om regnskogen ­– og bli fast giver på regnskog.no.


FAKTA

I tillegg til å jobbe for at stadig færre produkter i REMA 1000-butikkene inneholder palmeolje, samarbeider REMA med Regnskogfondet om følgende:

1: At menneskene som bor i regnskogen skal få formelle landrettigheter til skogen sin ved hjelp fra jurister og politisk påvirkning.

2: Å organisere, opplyse og koordinere rundt disse rettighetene, ved hjelp av for eksempel fagforbund, jungelskoler og radiostasjoner.

3: Å gi innbyggerne i regnskogen nødvendige verktøy for å kunne rapportere ulovligheter og hente hjelp.

Del artikkel