Mange melkebaserte oster har så lavt innhold av laktose at laktosesensitive kan spise de.

Laktose og melkesukker er et karbohydrat og en sukkerart som finnes i melk. Laktoseintoleranse er den manglende evnen til å fordøye betydelige mengder av laktose. Denne manglende evnen kommer av for lite av enzymet laktase, som normalt er produsert av cellene som er i tynntarmen.

Melkesukker (laktose) brytes ned som en naturlig del av prosessen når man lager ost. Jo lengre ostene modnes, jo mindre laktose inneholder den.
Mange melkebaserte oster (spesielt fast gul/hvitost) har så lavt innhold av laktose at laktosesensitive som regel kan spise disse.

Matvarer som inneholder mindre enn 10 mg laktose per 100 g regnes som laktosefrie
Matvarer som inneholder mindre enn ett gram laktose per 100 gram regnes som laktosefattige.

Dette kan du også lese om på TINE sine nettsider.

Naturlig laktosefrie oster

web_laktosefritt

Når karbohydratverdien i næringsdeklarasjonen er merket med <0,01 gram eller <10 mg regnes osten som fri for laktose.
Oster som regnes som laktosefrie, og kan spises fritt av personer med laktoseintoleranse er blant annet:
Norvegia, Jarlsberg, Nøkkelost, Sveitserost, Norbo, Ridder, Port Salut, Edamer, Gräddost, Pultost, Wilmersburger Classic og ekte hvit geitost.

Oster med naturlig lavt laktoseinnhold

web_laktoseredusert
Disse ostene inneholder maksimalt ett gram laktose per 100 gram og kan fint inngå i et kosthold til personer med nedsatt evne til å fordøye laktose. Ost på en brødskive gir omtrent samme mengde laktose som ett glass laktoseredusert melk eller en laktoseredusert yoghurt.
Oster med lavt laktoseinnhold er blant annet TINE Camembert, TINE Brie, Castello Hvit, Normanna, Norzola, Castello Blå, TINE Royal Blue, Selbu Blå, Apetina revet Mozzarella, Apetina fersk Mozzarella og Taffelost.

Oster med høyt laktoseinnhold
114074 Synnove Gudbransdalost Synnove Finden 500g

Brunoster og prim inneholder mye laktose. En skive med brunost gir opp mot 10 gram laktose, en mengde som tilsvarer et stort glass melk.

Miljobilde Brie i miljo