Nasjonal restetorsdag 18. september

Hver femte handlepose går i søpla! Med enkle grep kan du spare både penger og miljøet.

Bjørgvin-FerskBrod-Seil-360x240cm

Vi kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat hver i året – mat som burde vært spist.
«Gått ut på dato» er hovedårsaken til at mat kastes i hele verdikjeden, men de egentlige grunnene er mange; dårlig planlegging, lite kunnskap om riktig oppbevaring og holdbarhet, for fulle kjøleskap og dårlig oversikt.

Ved å innføre «Restetorsdag» som begrep i husholdningen kan forbrukere selv ta kontrollen over matsvinnet vårt. Lag noe godt av restene i kjøleskapet hver torsdag og kjøp med god samvittighet inn ny og frisk mat til helgen.

Vi kaster 190 000 brød om dagen i Norge, brød for nesten 4 millioner kroner. Dette tilsvarer ikke mer enn et brød per person i måneden og er enkelt å gjøre noe med – men betyr mye i den store sammenhengen.
Her er noen gode tips for hvordan du kan redusere rester på brød:

• Bruk brødskjæremaskinene i butikkene og frys ned brødet. Ta opp det du trenger og rist skivene i brødristeren.
• Lag krutonger av tørt brød.
• Lage griljermel ved å kjøre gamle skalker eller tørt brød i kjøkkenmaskinen. Perfekt å bruke på gratenger og i desserter.

Oppskrift på krutonger:

Skjær brød i terninger. Varm passelig mengde med olje i en panne med noen fedd hvitløk. La hvitløken frese litt for å sette smak på oljen før varmen skrues ned til under middels og krutongene ristes i pannen. Skru varmen ned til en når krutongene er gyldne på alle sider og hold de i bevegelse til de er sprø helt igjennom. Smak til med salt, pepper og evt. krydder og urter etter ønske. Passer perfekt til cæsarsalat.

Matvett er et ideelt selskap drevet av matindustrien og dagligvarehandelen for å kartlegge og begrense matsvinnet i hele verdikjeden i Norge. Forbrukere kaster mest mat, hver 5. handlepose går i søpla. Det er særlig frukt og grønt, brød, meieriprodukter og ferske kjøtt- og fiskeprodukter som vi kaster og “utgått på dato” er hovedårsaken til at vi kaster mat. De egentlige årsakene er dårlig planlegging, uorden i matskapene, liten kunnskap om oppbevaring og holdbarhetsdatoer og dårlig utnyttelse av råvarene og det vi har til overs av rester.

I 2012 satte Matvett i gang en kampanje for å bevisstgjøre forbrukerne, og på matvett.no ligger det over 100 oppskrifter på restemat, enten av rester fra måltider eller av råvarer man ofte kaster i stedet for å bruke opp (brød, frukt og grønt, pasta, ris og poteter).

Hva er Nasjonal Restetorsdag 2014?
Forbrukerorganisasjonen mot matsvinn i Danmark “Stop Spild af Mad” har på vegne av en rekke nordiske organisasjoner søkt og fått innvilget midler til å koordinere en nordisk matevent i 2014 om matsvinn, basert på modellen “United Against Food Waste Nordic”, som ble arrangert i København i fjor. Se http://unitedagainstfoodwaste.com/ for mer info.
Hele Norden samarbeider om fokus på forebygging av matsvinn nå i høst. Ler mer på United against food waste for mer informasjon om de andre nordiske initiativene.

Fersk-brød

Del artikkel