Mange kunder ønsker å se mindre plast i frukt- og grønnsaksavdelingen. Det er ingen hemmelighet at plast er et nyttig materiale når det kommer til å bevare kvaliteten på frukt og grønnsaker, og forlenge holdbarheten – som er et viktig tiltak for å redusere matsvinn.

Vi i REMA 1000 ser derimot at det er mye plast å spare ved å kutte overflødig plast og se oss rundt etter bedre alternativer. Innen utgangen av 2020 skal vi kutte 1500 tonn årlig plast fra egne produkter. Vi er godt i gang med å nå målet, hvor om lag 200 tonn plast er fjernet fra frukt og grønnsaker!

Slik skal vi kutte plasten

Sammen med leverandør BAMA byttet vi i fjor hele eller deler av plastemballasjen på en rekke produkter til andre alternativer, som papp. Lignende endringer blir å se på enda flere produkter i løpet av 2019.

– Å redusere plast er noe som engasjerer både oss og kundene. Det gleder oss å se at leverandørene gjør det samme. BAMA har lenge jobbet med flere spennende emballasje-nyheter som nå blir å se i våre butikker, sier Kaia Andresen, sjef for miljø og samfunnsansvar i REMA 1000.

Bytter ut plast med papp

Et av emballasjeprosjektene til BAMA er at norske bær kommer i pappkurver i sesong, som jordbær og moreller. Avokado, mango, hjerte- og crispisalat finner du og med ny pappbegerløsning fremfor plastskål. Pappbeger blir og å se på økologisk sjampinjong, PRIMA cherrytomater og sunstream-tomater i løpet av 2019.

 

Siden 2015 har REMA-kunder kunnet ta med seg norsk frukt som epler, pærer og plommer i papirposer. Dette tiltaket alene har flyttet over 240.000 poser fra plast til papir.

LES OGSÅ: Slik jobber REMA 1000 med å redusere bruken av plast

Mindre emballasje rundt grønnsakene

Du har kanskje lagt merke til at flere av produktene nå kommer i tilpassede plastposer, eller flowpack, fremfor både plastbeger og plastfolie rundt? Ved å kutte dobbel-emballasje på produkter som er avhengig av god beskyttelse for å ikke bli dårlig kan vi spare mange tonn plast i året. Produkter som aspargesbønner og sukkererter er eksempler hvor vi har testet dette med stor suksess.

Nye, mer bærekraftige alternativer

I REMA 1000 jobber vi stadig for å finne enkle løsninger for å hjelpe deg å ta gode valg, som for eksempel å få i deg nok frukt og grønnsaker. Å tilby snackgrønnsaker og bær i emballasjeløsninger du kan ta med på farta har inspirert mange kunder til å spise mer av disse varene.

I løpet av 2019 bytter vi fra plastbeger til pappbeger med plastvindu på blåbær. På den måten kan du dobbeltsjekke at bærene er av god kvalitet før du kjøper dem, samtidig som ny emballasje er mer effektiv å transportere. Pappshakere vil og testes på flere produkter fremover.

Mindre matsvinn

Matsvinn er en av de største miljøutfordringene vi har i Norge i dag. Derfor ser vi i REMA 1000 på tiltak som hjelper deg med å kaste mindre mat, og samtidig reduserer plast så mye som mulig. Visste du for eksempel at en agurk uten emballasje holder i 3-4 dager, mens en agurk med emballasje kan vare i hele 14 dager?

Dersom det ikke lønner seg å fjerne plasten ser vi derfor etter andre alternativer.

LES OGSÅ: Slik jobber REMA 1000 med matsvinn