Mats er endelig kjøpmann!

Har satset alt for å bli kjøpmann i REMA 1000.

Dagligvarehandelen skriver i dag om Mats Lehne – nå kjøpmann på REMA 1000 Kløverhuset, som har gjort alt han kan for å bli kjøpmann i REMA 1000.

Kløverhuset

Silje(kjæreste) og Mats Lehne.

Hans REMA-fascinasjon går tilbake til 2004. 18 år gammel tok han en pause fra videregående skole og fikk lærlingeplass hos REMA 1000 Gol.
– Jeg fikk både kost, losji og lærlingeplass hos Flemming Hansen, og var overlykkelig, sier Mats.
Her gikk han gradene fra flaskebordet til kjøl, tørrvarer og kassa, og ble rett og slett hektet. Da Hansen fikk en større butikk på Jessheim fulgte Mats lykkelig med.
– Vi bodde i en campingvogn, jobbet fra 06 til 23, dusjet på et treningssenter, spiste i butikken og hadde en herlig tid, sier den ihuga kjøpmannen.
Flemming Hansen var en god læremester, og Mats tok fagprøve med svært godt resultat. Fagprøven besto i å sette opp et kampanjetorg samt en økonomisk del.
Hit og dit
Fra 2006 var Mats tilbake i hjembyen Hønefoss. Her tok han siste år av videregående skole, og var også i en periode butikksjef ved et byggvarehus.
– Innimellom var jeg også et halvt år i Brasil for å gå på skole. Det var veldig nyttig å se hvordan folk lever under andre kår enn hva vi er vant til i Norge, sier han.
I 2008 flyttet han til Bergen og startet på BIs varehandelsutdannelse. Dette krevet ikke all hans tid, så han var aktiv i varehandelsstyret, og tjente dessuten til livets opphold ved å selge klokker og kniver på nett. Var det noen som snakket om kjøpmannskap?
– Men etter to år på BI ble jeg litt rastløs, og derfor lykkelig over at REMA 1000 i Nygårdsgaten trengte en NK. Etter ett år bestemte jeg meg for å fullføre BI, men tok kveldsvakter i Nygårdsgaten ved siden av.
Det er viktig ikke å få abstinenser i dette yrket, smiler franchisetageren. Han fulgte også med kjøpmann Trond Malvik Sporsheim da denne fikk en større REMA-butikk i Drotningvik. Sporsheim er fortsatt Mats` mentor.
Bartender
– Nå er du da endelig franchisetager i REMA 1000. Er det andre ting du har på din merittliste på veien dit?
– Tja, jeg arrangerte i en periode whisky-smaking om kvelden på hotell Terminus, og tok kveldsvakter i baren. Single malt var det mange som var interessert i. Utvalget whisky var på hele 1.500 sorter. Til slutt ble det litt vel mye ved siden av jobben i REMA 1000, så jeg valgte å konsentrere meg helt og fullt om den siste.
– Det sies at du har spilt hockey?
– Ja, jeg var ganske ivrig helt til jeg dro til Gol. Etter at jeg kom til Bergen prøvde jeg meg i Bergen Hockeyklubb. Det var ikke lett å kombinere det med lange dager i butikken, så den karrieren er over, og skøytene ruster, sier Mats.
Gi alle en sjanse
Nå er innsatsen 100 prosent knyttet til REMA 1000 Kløverhuset. Og til gjennomføring av kjedens talentprogram, som han er halvveis i. For å komme i gang jobbet han, kjæresten, moren, faren, søsteren samt venner og kjente nærmest døgnet rundt for å shine opp butikken.
– Denne butikken var kjent for utkjøring av varer i stor stil. Opprettholder du det?
– Nei, jeg har fokus på at kjøpmannen skal være i butikken og lage en triveligst mulig handleopplevelse for kundene. Målet er at folk som er i dårlig humør skal kunne ta en tur på REMA 1000 Kløverhuset som medisin.
Men Mats Lehne er ikke kun opptatt av egen profitt. – Jeg synes det er viktig å gi alle en sjanse. Derfor har jeg vært i kontakt med NAV for å diskutere om vi kan bidra med arbeid til vanskeligstilte. Og jeg har vært i kontakt med lærlingekontoret, sier han.
– Og akkurat nå er du på talentsamling. Hvordan orker du hardkjøret?
– Er helsa i orden orker du det du brenner for. Og har du alltid grove knekkebrød i lomma er det en god hjelp, sier talentet fra Bergen.

 Saken er publisert i Dagligvarehandelen 20. januar 2015.

Del artikkel