Konserver og spar mer!

Slik kan du nyte smaken av norske bær lenger.

Sylting er den nye store trenden – heng deg på!

Syltede-blåbær-og-jordbær_web

Hjemmelaget er best
Hjemmelaget syltetøy er smaken av sommer, og kan være en flott gave til gode venner. Sylting av frukt og bær blitt en stor trend, og flere og flere setter pris på det som er hjemmelaget. Nå bugner butikken av bær, og tiden inne for å handle inn og konservere!
Smaken av årets søte og gode norske jordbær kan du nyte langt utover høsten, hvis du investerer litt tid i å konservere bærene. Det går raskere ennn du tror, og det er en gyllen anledning til å sette ditt eget preg på syltetøyet. Egenprodusert syltetøy er også en billig måte å lage et helt ferskt syltetøy uten konserveringsmidler.
Såkalt hurtigsylting av bær og frukt er den enkleste konserveringsprosess som sikrer at den gode smaken på bærene beholdes, og forlenger lagringstiden. Hurtigsylting passer for alle slags bær.

Slik gjør du:

  • Rens bærene godt og sorter ut dårlige bær
  • Pass på å gjennomkok bærene på kortest mulig tid – kok derfor små porsjoner av gangen
  • Kort koketid bevarer C-vitamin
  • Vei opp bær og sukker – riktig forhold er viktig
  • Rør av og til – bærene ser best ut om de er så hele som mulig
  • Ønsker du kortere koketid kan du mose bærene
  • Når bærene er ferdig kokt, nomralt etter ca 10 minutter, tilsettes sukkeret og røres godt inn
  • Gi syltetøyet et oppkok til slutt
  • Ønsker du et fastere syltetøy kan du tilsette et tykningsmiddel under kokeprosessen

 

Syltetøyglass
Syltetøyglass som egner seg til konservering bør ha en gummiring for å holde luften helt ute under lagring. Bruk gjerne gamle syltetøyglass som er tomme. Det er meget viktig at syltetøyglassene er helt sterile for at syltetøy skal egne seg for lagring. Sterile syltetøyglass får du ved å først vaske de med oppvaskmiddel i kokende vann, for så å legges i stekeovn i 10 minutter ved 100 grader.

Når du heller det nykokte syltetøyet over på glass er det viktig å fylle glasset helt opp for å holde luften ute. Tørk av kanten for at lokket ikke skal settes seg fast. Sett på lokket umiddelbart og la syltetøyet avkjøles helt. Sjekk at lokket er skrudd ordentlig på når syltetøyet er avkjølt. Syltetøy oppbevares mørkt og kjølig.

Bær og frukt som egner seg godt til sylting:

  • Jordbær
  • Bringebær
  • blåbær
  • Stikkelsbær
  • Solbær
  • Rips
  • Plommer
  • Epler
  • Pærer

Bær kan også blandes og tilsettes krydder og for eksempel ingefær for å få en unik smak.

Blåbærsyltetøy_hjemmelaget_web

Del artikkel