7 tips til å lykkes med hel kalkun | Oppskrift | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer 7 tips til å lykkes med hel kalkun

7 tips til å lykkes med hel kalkun

Hel kalkun er et riktig festmåltid når du skal servere mange gjester. God steketid og nok hvile på kjøkkenbenken er nøkkelen bak en saftig kalkun. Her finner du gode oppskrifter på saftig kalkun, hvordan du tilbereder den, hvilken saus du bør velge og inspirasjon til godt tilbehør.

Hel kalkun er et godt valg som julemiddag, nyttårsmiddag eller andre festligheter hvor du skal dekke på til mange. Mesteparten av jobben gjør kalkunen selv i ovnen, men det er noen triks du bør ha i ermet for å sikre et perfekt resultat.

Hel kalkun skal være gjennomstekt, ha sprøtt skinn og samtidig være saftig. Det er heldigvis enklere enn mange tror, og her lærer vi deg hvordan!

Dette kan du gjøre på forhånd

Husk å tine kalkunen i god tid før den skal i ovnen. Stuffingen kan du gjerne lage dagen i forveien. Grønnsakene kan vaskes, skrelles og kuttes dagen før.

Her er 7 tips til å lykkes med hel kalkun

1. Husk å tine kalkunen
Dersom kalkunen har vært fryst trenger den minst ett døgn i kjøleskap og et halvt døgn på kjøkkenbenken før tilberedning.

2. Bruk riktig temperatur
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Tørk kalkunen godt utvendig og innvendig.

3. Smør kalkunen
Smelt 100 gram smør og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen både utvendig og innvendig med smørblandingen. Fyll kalkunen med stuffingen.

4. Bruk håndkletrikset
For et sikkert saftig resultat kan du prøve håndkletrikset. Ta et kjøkkenhåndkle du kan avse, bløt det i vann og vri ut vannet. Legg håndkleet på benken. Skjær smør i tynne skiver med en ostehøvel og dekk halve håndkleet med smør. Brett håndkleet sammen et par ganger så størrelsen dekker de to kalkunbrystene og legg over.

5. Bruk steketermometer
Da har du alltid kontroll på kjernetemperaturen uavhengig av hvor stor kalkunen er. Stikk termometeret inn i den mest kjøttfylte delen av brystet. Kalkunen er gjennomstekt når den når 68 grader.

6. Stek kalkunen
Legg kalkunen på en rist i ovnen og sett en langpanne under. Fyll vann og hvitvin eller eplemost i langpannen. Stek kalkunen i én time med håndkleet på. Fjern deretter kjøkkenhåndkleet og fortsett stekingen på 200 grader med over- og undervarme i én time til. Etterfyll langpannen med vann dersom den koker tørr underveis.

7. La kjøttet hvile
Kalkunen skal ha en kjernetemperatur på 68 grader når det er gjennomstekt. Mangler du steketermometer kan du stikke en pinne inn i kalkunlåret for å sjekke om det siver ut klar kjøttsaft, da er kjøttet ferdig. Ta kalkunen ut av ovnen og la den hvile på kjøkkenbenken i 30 minutter før servering. Da holder kjøttet seg saftig.

Slik skjærer du kalkunen

Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt fra yttersiden av vingefestet mot lårfestet til brystfileten løsner. Skjær deretter lårene løs og ta ut bena. Skjær kjøttet i ½-1 cm tykke skiver og dander på et fint fat.

Hvilket tilbehør passer til hel kalkun?

En god saus, poteter og grønnsaker hører til kalkunmiddagen. Her finnes det mange variasjoner av tilbehør, og alle familier har sin favoritt.

Kremet grønnkål, rosenkål, waldorfsalat, ovnsbakte grønnsaker, rotmos og rødkål passer er alle gode kavalerer til kalkunen. Husk å ta vare på stekesjyen fra kjøttet, det passer utmerket i en god saus.