Hvordan lykkes med kalkunen

Oppskrift på saftig kalkun får du her!

Kalkun er et festmåltid i julen, og et sunt og lett alternativ til de klassiske julemåltidene.

Kalkunkjøtt er også et godt utgangspunkt for en rekke gode retter som feks pulled turkey. Ideelt som restemat!
Du kan variere tilbehøret og skape nye retter som både er spennende og sunne.

En helstekt kalkun er en klassiker!

Tilberedning helstekt kalkun

Du trenger:
500g meierismør
1/2 dl olivenolje
1 vasket sitron
1 bunt persille
2 fedd hvitløk
Salt
Pepper
4 skiver bacon
2 laubærblad
2 løk
1 sitron
3 dl vann
2 dl eplecider
2 tomater
Rosmarin
1 liter hønsebuljong
Fløte

Hyssing

Tining:

En kalkun trenger minst 1 døgn i kjøleskap og et halvt døgn på kjøkkenbenken før tilberedning.
Hurtigtining: Legg posen med kalkunen i kaldt vann. La den ligge til det har dannet seg et tynt islag på utsiden av posen. Ta den opp av vannet og fjern posen. Inne i kalkunen ligger det en liten pose med innmat, ta denne ut(brukes til saus), og tin alt ferdig på kjøkkenbenken.

Tilberedning og steking

Skyll og tørk kalkunen både inn- og utvendig. Løft forsiktig på skinnet. Bland romtemperert smør, olivenolje, raspet sitron, sitronjuice fra 1 sitron, hvitløk, salt, pepper og finhakket persille til et urtesmør. Dytt halvparten forsiktig under skinnet på kalkunen og trykk det forsiktig utover. Smør resten utenpå kalkunen og legg baconskiver på toppen. Ha laurbær, løk skåret i båter og en sitron delt i to inne i kalkunen.
Knyt lårene sammen med hyssing og ha kalkunen i en ildfast form.
Legg vingene under fuglen og ha vannet i bunnen av formen.
Under stekingen, slå kraften over kalkunen hver halve time for å oppnå et saftig resultat.
Stek kalkunen på 180 grader til kjernetemperaturen er 68 grader, beregn ca 25 minutter per kilo. For å sjekke om kalkunen er ferdig stekt, kan du stikke en kniv i låret. Siver det klar kraft ut, er kalkunen klar. La den hvile et lunt sted fra 30 minutter til 2 timer, avhengig av om du skal servere den varm eller kald.

Server kalkunen hel eller ferdig delt. Skjær gjerne fileten ut hel fra bryststykket og del den i skiver og legg tilbake på skroget. Legg kalkunen på et serveringsfat og server sammen med for eksempel epler, rødløk, ferske fiken, friske urter og appelsin. Waldorfsalat, stekte poteter, rosenkål, rødløkskompott og glaserte gulrøtter er også godt tilbehør.

Saus

Fres den grovhakkede løken, sitronen, baconet og innmaten som fulgte i egen pose, i en varm kjele med litt olje. Tilsett eplecider, grovhakkede tomater, en kvast rosmarin og kraften fra stekingen. Reduser til halvparten og ha i hønsebuljong samt fløte etter ønske. Reduser igjen til halv mengde. Sil sausen og press mest mulig gjennom silen. Smak til med salt og pepper.

Her finner du våre mest populære kalkunoppskrifter som sikrer deg et vellykket måltid.

Kalkun - slik lykkes du!

Kalkun - slik lykkes du!

Den kontinentale tradisjonen er å servere fugl på julaften. I Norge er det annerledes; her er hel kalkun en klassiker på nyttårsmenyen eller store middager i romjulen. Det flotte med hel kalkun er at den er enkel å servere til flere gjester og tar seg godt ut på bordet. Valg av stuffing og tilbehør er uendelig.

Del artikkel