Hjelper flyktninger i jobb

Kjøpmann Atle Bringsås gir gjerne asylsøkere eller andre trengende en hjelpende hånd.

I 20 år har Kjøpmann ved REMA 1000 Seljord, Atle Bringsås (42), hatt asylsøkere i praksis som språkstudenter i butikkene sin.

– Det er veldig givende å bidra, sier han.

Bringsås møter fra tid til annen mennesker som sier de er lei av å betale for folk som ikke drar sin egen vekt i samfunnet, men han mener at det er et stort argument for å bidra: Hjelp dem i jobb, så slipper du å betale for dem, mener han.

– For det gagner jo alle, uansett hvilket politisk ståsted du har.

Språkstudentene er en del av et toårig norskopplæringsprogram, hvor de tilbringer tre dager i uken på skole og to dager i språkpraksis hos en bedrift.

– Dårlig integrerte innvandrere eller andre som befinner seg utenfor samfunnet har potensial til å bli blant de største samfunnsproblemene vi har hatt, dersom vi ikke sørger for å ta ansvar. De nyankomne kan bli en ressurs for samfunnet, ikke en belastning. Og det er min og din jobb å sørge for at det går riktig vei.

atle

Atle Bringsås, REMA 1000 Seljord

Vil bidra i samfunnet

Bringsås tror det er viktig for asylsøkerne at de føler at de bidrar ved å være i arbeid.

– Mange av dem hadde gode utdannelser og jobber i hjemlandene sine, og de har et brennende ønske om å klare seg selv.

Kjøpmannen mener at språket er den største barrieren for flyktninger og asylsøkere, men at det også er der integreringen begynner – ved at man forstår hverandre.

– En inngang i språket er imidlertid det aller viktigste, og da trenger du en praktisk knagg å henge det på. Da hjelper det å være ute i arbeid hvor du hele tiden møter nye mennesker, og du får praktisert det du lærer på skolen.

Lærer mest på jobb

Mohammed Hussein Abdi (31) og Habtom Zerezghi (36) er fra henholdsvis Somalia og Eritrea, og jobber begge hos Rema 1000 i Seljord. Zerezghi går på norskopplæring og har vært i praksis hos Bringsås i tre måneder, mens Abdi nå er frukt- og grøntansvarlig. Begge mener at det er språkpraksisen som gjør at de lærer norsk.

mohammed

– Det er umulig å lære norsk uten å være ute i arbeidslivet, sier Abdi og fortsetter:

– Det er også slik du kommer deg ut blant mennesker, bygger nettverk og får venner.

Zerezghi er enig, og selv om han ikke har vært i språkopplæring så lenge, merker han selv forskjell på egen norsk.

– Jeg forstår alt du sier, men det er ikke like lett å snakke ennå. Men det er helt klart her i butikken jeg lærer mest. På skolen snakker bare læreren, men her får jeg øve på å snakke norsk hele dagen, sier han – og ler litt.

Artikkel og foto: VG Familieliv.

 

Del artikkel