2020 bærer preg av pandemien på flere måter. Også norske bønder har fått kjenne på konsekvensene av at landet stengte ned. De fleste bønder er nemlig avhengig av utenlandsk hjelp for å sikre høstingen av norske frukt og grønnsaker.

Dette har skapt utfordringer for gårdbrukere og tvunget dem til å tenke annerledes til årets sesong. Konsekvensene av manglende arbeidskraft for bøndene vil være at haugevis med norske grønnsaker går til spille og en usikker økonomisk fremtid.

Redder høstingen med Osloungdom

Anders Hørthe, bonde på Hørte Gård, er en av dem som har sett til egen, lokal arbeidskraft i år. Han driver storskala grønnsaksproduksjon i Sylling og er initiativtaker bak prosjektet «Helt Squash». Sammen med REMA 1000 har han engasjert norsk ungdom fra Oslo for å sikre at årets avling når frem til butikkene.

Samtidig som bøndene opplever manglende arbeidskraft står mange nordmenn arbeidsledige. Også ungdommene har hatt utfordring med å skaffe seg sommerjobb. Her så bonde Anders en mulighet.

Økologisk, norsk squash plukket av “naboen”

Gjennom å vise ungdom verdien av hardt, fysisk arbeid, kan han sikre at kunder finner norske grønnsaker i butikkene nok et år. Å være løsningsorientert i en vanskelig tid er viktig for å sikre norsk matproduksjon og bidra til å holde samfunnet i gang.

Da løsningen var funnet trengte Anders en samarbeidspartner for å få prosjektet i havn. Vi i REMA 1000 trengte ikke å tenke oss om to ganger, og sammen bidrar vi med lokale arbeidsplasser, arbeidstrening og sikrer høstingen av de norske grønnsakene. Det kaller vi “Helt Squash”.

Les også: Våre beste squash-oppskrifter

Kanskje denne er plukket av naboens ungdom? Squashen er økologisk produsert og plukket med lokal arbeidskraft utenfor Oslo.

Lærer verdien av hardt, fysisk arbeid

Sammen har vi jobbet for å rekruttere norske ungdommer og finne gode løsninger for å gjennomføre jobben, som transport og opplæring. I hele juli busser vi Osloungdom til og fra Hørte Gård for å plukke squash og tilby dem nyttig arbeidstrening.

Etter sommeren vil de sitte igjen med mye fysisk aktivitet og kunnskap om bærekraftig, norsk matproduksjon. Målet er å gå foran og gi flere norske bønder verktøy for å finne gode løsninger når det trengs.

Kjøp Helt Squash hos REMA 1000

Har du lyst til å være med og støtte prosjektet? Kjøp Helt Squash fra Hørte gård i REMA 1000-butikkene i Oslo. Squashen er økologisk produsert, støtter norsk næringsliv og kanskje plukket av nabogutten eller -jenta.

Se etter den rosa og grønne etiketten i grønnsaksdisken neste gang du handler og støtt prosjektet Helt Squash.