Glutenfrie pølser for alle

Det er mer interesse og aktivitet rundt glutenfri livsstil og glutenfri mat. REMA 1000 sine kyllingpølser er glutenfrie og kan spises av alle!

2703007 Grill kylling og Kalkun Solvinge 525g

Matbloggeren Ingvild Kristine Ofstad (34) fra glutenfreelifesaver.no fikk diagnosen cøliaki for fire år siden. Heldigvis er det er mye lettere å være glutenfri i dag enn i 2012.

– Vi har langt flere valgmuligheter nå, spesielt når man skal spise ute. Dessuten har merkingen i butikkene blitt bedre både i Norge og i utlandet.

Pølser trenger ikke inneholde gluten

Glutenfrie pølser smaker det samme som vanlige pølser fordi det egentlig ikke er en signifikant forskjell på de to variantene. Hovedinnholdet i gode pølser skal være kjøtt, flesk og krydder. En bitteliten prosent av innholdet er bindemiddel, og dette kan være enten hvete-, potet-, tapioka- eller maisstivelse. Hvis produsenten velger å bruke stivelse som er glutenfri, og hvis produktet produseres med utstyr som er fritt fra glutensmitte, da er pølsene glutenfrie.

–  Gluten er ikke en nødvendig ingrediens for å lage pølser. Glutenfrie pølser smaker akkurat like godt som andre pølser, og kan selvsagt nytes av alle. Kroppen kan ha godt av å ikke spise gluten hele tiden, uansett om du er intolerant eller ei, sier Ingvild.

Hva er forskjellen på glutenintoleranse og cøliaki?

En annen ting som har endret seg stort er fokuset på de problemstillingene gluten fører med seg. Først og fremst er det viktig å vite at det er stor forskjell på glutenintoleranse og cøliaki. De umiddelbare symptomene kan være ganske like, og mest kjent er nok mageproblemene. For en med cøliaki trenger derimot ikke dette være en selvfølge. Ofte finner man faktisk cøliaki først etter utredning for en av de mange følgesykdommene som kan oppstå, slik som anemi eller nedsatt immunforsvar.

Glutenintoleranse gir derimot nesten alltid magebesvær, men symptomene trenger ikke komme rett etter at man har spist det man ikke tåler. Nettopp derfor kan det være vanskelig å vite hvor symptomene kommer fra, og det er viktig å få en skikkelig utredning.

– Plages du med magen, føler deg slapp, får ofte virusinfeksjoner, eller hyppig jernmangel? Ja, da er det lurt å be om en utredning hos legen, råder Ingvild.
Cøliaki diagnostiseres i Norge ved en gastroskopi, og glutenintoleranse diagnostiseres ved en eliminasjonsdiett. Du kan finne nyttig informasjon om symptomer og diagnostisering av glutenrelaterte sykdommer på bloggen min glutenfreelifesaver.no!

 

Les mer: Nye kvalitetsprodukter uten gluten


Glutenfritt pølsetilbehør

Tilbehør til pølser handler om smak og behag, og du kan lage mye godt tilbehør som heller ikke inneholder gluten. Ingvild anbefaler glutenfrie pølsebrød. Disse kan du enkelt lage selv og fryse ned i pakker.

– Selv synes jeg det er skikkelig godt med engelsk kålsalat, spesielt om sommeren. Kålsalat er kjempeenkelt å lage, supersunt, og ikke minst forsyner det kroppen med C-vitaminer som hjelper til med opptaket av jern fra kjøttet i pølsa. Jern er kjempeviktig for en som sliter med symptomer på glutenintoleranse eller cøliaki!

Digg pølsetilbehør:

  • Fersk hodekål
  • Eddik
  • Olje
  • Salt
  • Sukker og pepper

Slik gjør du:

Rasp hodekålen i tynne skiver med en ostehøvel, lag dressing av resten, og hell over. Kjempelett og kjempegodt!

 

 

 

Ingvild

FORNØYD: Det er enklere å få tak i glutenfrie produkter nå enn det det var for fem år siden, i følge cøliaker og glutenfri-blogger Ingvild K. Ofstad. Foto: www.glutenfreelifesaver.no

 

Del artikkel