Dette visste du ikke om bacalao

I Norge er bacalao en sjelden rett på matbordet, men i Portugal derimot er den et tegn på velstand og status. Her får du sannheten om klippfiskretten!

bacalao

Klippfisk blandet med en deilig tomatsaus er noe av det beste man kan få på tallerkenen. Bacalao har sin opprinnelse fra Portugal, og det sies at den kom til Kristiansund i begynnelsen 1800-tallet, via fiskeoppkjøpere fra Baskerland i Spania. Ordet bacalao betyr rett og slett torsk, og fersk, usaltet torsk omtales som bacalhau fresco.

Visste du dette om bacalao?

 1. De bruker faktisk norsk torsk i portugisisk bacalao. De beste bitene av norsk klippfisk blir sendt til Portugal – der den norske torsken hylles og daglig blir brukt i landets mange bacalaooppskrifter.
 2. I Portugal spiser de klippfisk mange ganger i uka. Det er visstnok veldig viktig å lære seg opp til flere klippfiskoppskrifter om du er singel og skal imponere i jakten på make!
 3. Den viktigste ingrediensen er torsk, men brosme og sei blir også brukt til bacalao.
 4. Klippfisk ble før i tiden tørket på klippene, derav navnet.
 5. Å spise bacalao i høytiden er et tegn på velstand. I Sør-Europa er retten svært populær på julaften.
 6. Det sies at bacalao kan tilberedes på hele tusen forskjellige måter.
 7. I Portugal er klippfiksretten overalt, det er som den norske pølsa! Du finner nasjonalretten på Ikea, som «fast food» og på flyet.
 8. Bare islendingene spiser mer fisk enn portugiserne i Europa. I snitt spiser de 61 kilo fisk pr. år, over ti kilo mer enn vi gjør i Norge.
 9. Bacalao har hatt stor betydning for befolkningen i Spania i over 1000 år. Bacalaoen var velegnet for lange sjøoverfarter.
 10. Visste du at torsk som saltes og tørkes brukes som beskrivelse på en person som gir seg ut for å være en annen enn man er. «Te conozco bacalao» betyr direkte oversatt «jeg kjenner deg, torsken!» Uttrykket refererer til en person med lumske hensikter.


Lettlaget bacalao med torsk

Det koster litt å servere bacalao, og dermed er det ikke hverdagsmat. Men det er lov å jukse litt. I denne bacalao-varianten erstatter du  klippfisken med torsk . Dermed blir retten både enklere og rimeligere å lage – uten at det går på bekostning av smaken.

 

Du trenger:

 • 1 stk. rød chili
 • 1 stk. rød paprika
 • 3 fedd hvitløk
 • 2 stk. løk, 4-pk
 • 300 g nypoteter
 • 500 g torskeloin
 • 1 boks hakkede tomater
 • 1 klype salt
 • 1 klype pepper
 • 2 klype salt
 • 1 ts tomatpuré
 • 3 ss olivenolje


Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 175°C.
 1. Kok potetene.
 1. Rens og skjær hvitløk, løk, chili og paprika i skiver. Juster mengden chili etter behov. Stek alt på svak varme i olivenolje i ca. 5 minutter. Tilsett tomatpuré og fres, ha i hakkede tomater og la det koke inn et par minutter. Vend inn skivede, kokte poteter og smak til med salt og nykvernet sort pepper.
 1. Ha alt i en ildfast form. Kutt fisken i passe biter og ha på salt. Legg bitene forsiktig ned i formen, dekk med folie (hvis du har) og bak i ovn til fisken er ferdig, i ca. 15 minutter.

 

Kilder: Afteposten.no, http://www.aftenposten.no/okonomi/I-kveld-er-norsk-klippfisk-julemiddag-for-millioner-av-portugisere-7833614.html

http://blogg.seafood.no/2015/05/drommer-om-bacalao/

www.godfisk.no , www.fiskeriforskning.no

Del artikkel