Derfor bør barna være med på matlagingen

Her er 5 geniale triks for å få de små med på middagsforberedelsene!

Trine og Gard

MATLAGING MED BARNA: Familien Midtun lager mat sammen to ganger i uken. Mamma Trine og reservepappa Gard synes det er viktig at Olav inkluderes i matlagingen. – Sønnen min får eierskap til maten, og da spiser han gjerne mer!

Det kan være skummelt å inkludere gullungene i matlagingen, men hvis du passer godt på skarpe gjenstander og lar matsøl være matsøl, vil du oppleve å få stolte og etter hvert matinteresserte barn. Når barna får være med å lage maten, spiser de gjerne også mer!

Å mestre aktiviteter sammen som familie er viktig. I en travel hverdag er det kanskje vanskelig å få tid til større familieprosjekter. Å lage middag sammen med barna er en fin og lettvint måte å lage verdifulle minner på. Ikke bare lærer dere å samarbeide med de små, men de små lærer å samarbeide i team.

Noen barn er enklere å få med på matlagingen enn andre. Ha tålmodighet og start med enklere matretter. Lag gjerne de samme rettene igjen neste uke.

Øvelse gjør mester

Trine Midtun (25) er fra Bergen, men er bosatt i Oslo sammen med samboeren Gard (26) og Olav (5). Familien inkluderer femåringen i matlagingen to til tre ganger i uken. Trine blogger daglig om mat, interiør og livsstil, og er opptatt av at sønnen skal få kjennskap til ulike råvarer, smaker og lukter. De starter allerede i butikken med å «varme opp» til matlaging.
­- Vi skryter av at fireåringen er vår gode hjelper, da blir det mye lettere og morsommere å ha ham med. Han får sin egen kurv og hjelper til med å bære og hente varer. Om vi skal ha fisk, spør jeg om han vil ha saus eller rømme til, slik at han får være med å velge, forteller den populære bloggeren.

Her er Trines 5 beste tips for å få med barna med på matlagingen:

 «Når vi er ferdig med handlerunden og skal i gang med middagslagingen, får Olav velge hvor store biter med kokte gulrøtter vi skal ha eller om vi skal raspe. Vi prøver å inkludere han med en gang vi setter i gang.

«Vil du dekke på, kutte grønnsaker eller røre i sausen? Jeg gir ham alltid valget – så han ikke får følelsen av at han blir sjefet rundt.

«Om han har valgt å dekke på bordet, konkurrerer vi ofte om hvem som blir først ferdig. Da skrus effektiviteten opp og vi rekker alt i tide før maten er klar!

«Om vi lager sen middag så setter vi alltid på litt glad-musikk og tenner gjerne et par stearinlys. På den måten blir middagsforberedelsene litt mer koselig for oss alle.

«Mens vi holder på med kokkeleringen, passer jeg på å snakke om temaer som interesserer ham eller spør hva han har gjort i løpet av dagen. Når man lager mat sammen med barna er det også fint å snakke om mat. Alt fra hva han liker å spise i barnehagen til hvor han tror poteten kommer fra!

  • Vent til barnet er ca. fem år før du lar dem bruke skarpe gjenstander.
  • Ikke la de små holde på alene på kjøkkenet.
  • Involver barna i ryddingen på kjøkkenet. Da lærer de seg gode rutiner og lærer om renhold.
  • Ikke glem ungene ved større anledninger, la dem få delta i forberedelsene når det er jul og bursdager også!

 

Del artikkel