REMA 1000 jobbet frem og fikk styregodkjent en ansvarsstrategi i 2020. Strategien har ambisiøse mål for ansvarsarbeidet. Halvveis i strategiperioden er leder for ansvar og bærekraft i REMA 1000, Emilie Våge, klar for å gjøre opp status og stake ut kursen for den tøffe sisteetappen frem mot at målene skal være innfridd i 2030.

Les hele rapporten her

Kuttisme i praksis
– Ansvarsarbeidet vårt er kuttisme i praksis, og det er vi i REMA 1000 eksperter på, sier Emilie. Denne uken lanseres ansvarsrapporten for 2024, som gir en status på det viktige ansvarsarbeidet i REMA 1000, og veien videre.

– Kuttisme handler om å skape mye for lite, at vi klarer å skape mer ansvarlig, sunnere mat for mindre innsatsfaktorer og mindre negativ skade enn det vi gjør i dag, sier Emilie. 

REMA 1000 jobber helhetlig med ansvar innenfor fire områder; miljø, helse, mennesker og ansvarlig handel. Arbeidet som gjøres innenfor de ulike områdene henger tett sammen.

– Når vi oppnår redusert matsvinn, reduserer vi utslipp, avfallsmengde og også emballasjeforbruket. Når vi selger vi sunnere mat, har dette generelt et lavere utslipp enn de sammensatte og mindre sunne produktene. Og handler vi ansvarlig, og betaler en rettferdig pris som ivaretar levelønn, så øker sannsynligheten for at bøndene i primærleddet får midler til å investere i sitt eget jordbruk. Og kan dermed tilpasse seg klima og redusere sin egen naturpåvirkning, forklarer Emilie. 

Solide resultater hittil
Siden ansvarsstrategien ble lansert for fem år siden, har REMA 1000 fått ned matsvinnet med over 40%. I tillegg er plastforbruket, inkludert bæreposer betydelig redusert og forbedret for gjenvinning.

– Siden 2020 har vi fjernet palmeolje og soya fra flere av våre produkter og innsatsfaktorer. Og vi har investert i fornybare energikilder som solkraft gjennom solceller, og redusert negativ påvirkning fra de klimaskadelige kjølegassene gjennom bytte til nye kjølemedier. Jeg kan ramse opp mange bidrag vi har gjort, og som jeg er skikkelig stolt av. Alle disse brikkene er viktige i vårt ansvarsarbeid, sier Emilie.

Hun forklarer at listen over grep som er tatt er lang, men at det fortsatt er et stykke igjen før målene er nådd. – Til syvende og sist er det folkene som er viktigst i ansvarsarbeidet. Menneskene er vår viktigste ressurs, og vi har satset stort på våre verdifulle mennesker. Fagbrev, kurs, talentskole og samlinger bidrar med å utvikle folkene våre. På den måten bidrar vi også til den viktige utviklingen i vårt ansvarsarbeid og veien videre mot de ambisiøse målene vi har satt for siste del av strategiperioden frem mot 2030, sier Emilie.