Slik takler du bilturen til påskefjellet

Skituren er som regel barnemat i forhold til selve transportetappen for å komme seg på påskeferie.

Rema1000bil

Tekst: Per Asbjørn Risnes
Illustrasjon: Anette Moi

Påskeferien starter gjerne med en tur. En passelig lang biltur. Enten du skal til fjells for å spise Kvikk Lunsj og spille vriåtter eller til sjøen for å se på far pusse båten, begynner det med en transportetappe.

Da jeg var barn dro vi som regel nordover fra Bergen til Førde i påsken. Da var det passelig avstand mellom tre forskjellige fergestrekninger. Vi rakk akkurat å bli passe bilsyke før vi kunne ramle ut på hvert fergeleie og kaste stein i fjæra. Så var det en halvtime med bestemmelsesvegring i fergekiosken for å finne ut hvilket snop som ville holde helt frem til neste ferge, før vi satt oss inn i bilen igjen og gjenopptok krangelen om hvem som skulle ha midtsetet.

Barn har gjerne relativt lav forståelse for det mediterende ved å sitte rolig i et bil-, buss- eller togsete. De har ikke behov for å vandre inn i sitt store, indre landskap. Det skjer ikke nok der inne. Der inne står det bare et stort rødt neonskilt med teksten: «ER VI FREMME SNART?»

For å begrense antallet ganger det spørsmålet dukker opp kan det være lurt å være føre var. Forberedelser er alltid viktig. For å unngå stress i avgangsøyeblikket, er det lurt å pakke bilen dagen i forveien. Gjør det alene. Det er kanskje stereotypisk å si at dette er en mannejobb. Men jeg har lest biologer som antyder at kvinners romforståelse er underlegen menns. Jeg bare nevner det.

Ha med nødrasjon av mat, snacks og drikke, samt ekstra klesbytte klart i egen liten bag i bilen.

Og ikke minst: Ha alltid et par analoge aktiviseringsleker klar, som ikke er avhengig av en rasteplass eller avansert elektronisk tilkopling.

Her er noen tips: 

20 spørsmål

Denne klassikeren kan lekes av nesten alle aldersgrupper, og man trenger ikke Knut Borge som programleder heller. Leken må bare justeres etter kunnskapsnivå til deltakerne. En av dere tenker på et ord. Helst noe konkret. Abstrakte begreper blir for vanskelig for alle under 33. En ting, et dyr, en matrett, en person osv. Deretter skal den/de andre ved hjelp av bare ja/nei-spørsmål finne ut hva ordet er.

Den som gjetter riktig skal tenke på et nytt ord. Om man ikke klarer å gjette ordet på 20 spørsmål, tenker førstemann på et nytt ord og leken går videre.

Man kan gjøre leken letter ved å på forhånd si hva slags kategori det er snakk om. Vær oppmerksom på at barn har varierende forhold til fakta og kategorier. Min datter mente at papegøye ikke var en fugl. Det var jo en papegøye. Hun var også litt usikker på om man kunne spise katter eller ikke.

Lure spørsmål å lære seg i starten:

  • Kan man spise det?
  • Kan man kjøpe det i butikk?
  • Er det større enn en ku?
  • Lever det?
  • Er det rundt?
  • ER det firkantet?
  • Er det hvitt?
  • Er det blått?
  • Er det noe man kan ønske seg til jul?
  • Er det noe pappa kan bygge av en pappkasse?

 

Vi lager vårt eget eventyr

Rørende enkelt, men veldig bra for å strekke ut lange turer. Du begynner med noe som setter i gang eventyret. «Det var en gang en liten jente som ikke fikk sove, men begynte å pille på et hull i veggen. Plutselig kom det lys ut av hullet, og da hun la øyet inntil, så hun ikke rommet ved siden av, men en kjempestor…»

Og så fortsetter den andre. Din oppgave er mest å styre eventyret slik at det kommer overraskelser eller cliff-hangere som barnet kan fantasere seg til. Det er også din oppgave å klare å nøste eventyret opp til en lykkelig slutt.

 Tre lure gåter

Spørsmål: Hvilken oppfinnelse gjør at man kan se gjennom veggen?

Svar: Vinduet

Spørsmål: En mann stopper bilen sin utenfor et hotell, og han oppdager med en gang at han er konkurs. Hvordan?

Svar: Han spiller monopol

Spørsmål: En mann tar hver dag heisen opp i bygget der han jobber. Noen dager tar han heisen helt opp til 10. etasje, mens andre dager er han nødt til å gå av i 6. Og gå resten. Hvorfor?

Svar: Han er så lav at han ikke rekker høyere enn 6-knappen. Men de dagene når det er andre i heisen får han dem til å trykke på 10-knappen for seg.

 Mitt skip er lastet med…

Alfabetlek der alle skal finne noe skipet er lastet med, men tingen må begynne på samme bokstav. Den som ikke klarer å finne på noe får et straffepoeng og begynner på neste bokstav.

Skal hilse fra…

En fornorsking fra den amerikanske «knock-knock-vitser» er denne. En av dere sier: «Jeg skal hilse fra Else». «Hvem er Else», spør den andre. «Fra spøkelse», svarer den første. Ganske enkel humor, men morsomt å finne på nye versjoner, som  Tor/traktor, Line/trampoline.

Farsintervjuet

Lat som om barna intervjuer deg. Be dem stille spørsmål om alt de ville spurt om hvis du var en berømt person. Eller, om du tør det, la dem spørre om hvordan alt var da du var barn. Hva ville du gjort med 1 million kroner? Hva tror du St Peter sier når du kommer? Hvem kysset du først?

 

Teksten er hentet fra boka «Pappa kan alt» av Per Asbjørn Risnes. Gjengitt med forfatterens tillatelse.

Del artikkel