3 sunne desserter du kan spise til hverdags

Du trenger faktisk ikke droppe desserten selv om du er opptatt av et sunt kosthold.

Det er mange som velger bort den lille godbiten etter middagen når man bestemmer seg for å spise sunnere en periode, kanskje spesielt når badesesongen sniker rett rundt hjørnet. Men det går fint an å kose seg med en lettere dessert, skal vi tro matblogger og kokk Julie Chiku (24).

Hun mener det er viktig å kose seg selv om man spiser sunt og nevner spesielt chiapuddinger som et tipp topp alternativ når man er fysen på noe søtt. Hun spiser chiapudding til både til frokost, lunsj, dessert og som mellommåltid.

Sunn dessert hver dag
En tommelfingerregel kan være å velge matvarer med lav glykemisk indeks, eller GI, som det også kalles.

– GI er en måte å måle hvilken effekt forskjellig mat har på blodsukkernivået vårt. Jo høyere GI, jo raskere vil maten få blodsukkeret til å stige. Jeg trives best med meg selv når jeg har jevnt blodsukker og ved å spise mat med lav GI unngår du det plutselige blodsukker-hoppet, forteller Julie.
Den populære hobbykokkens ultimate dessertfavoritt er grillet frukt.

– Det er kjempeenkelt å grille rabarbra og fersken. Gjerne sammen med en syrlig og mager kesam. Man trenger med andre ord ikke være redd for å finne friske og gode dessertalternativer om man forsøker å spise litt sunnere til hverdags. 

Ingredienser man kan bytte ut om man vil lage sunne desserter:

  • Dadler
  • Fruktose
  • Lønnesirup
  • Bær
  • Frukt

 

– Prøv å bytte ut smør med kokosfett. Bruk også grønnsaker i kaker, som for eksempel rødbeter i brownien eller kålrot i kaken. – Julie Chiku, populær matskribent

Skal du ha vårfest er det perfekt å plassere flere fat med sommerlige bær. Om du er alene og ønsker deg noe godt til middag kan du lage en sunnere milkshake med hjemmelaget nøttemelk, banan, dadler og kakaopulver.

– Og skal du på romantisk date, så må man jo ha sjokoladedessert! Min sjokolademousse består av avokado, banan og kakao og er supergod!

Matskribenten Julie avslutter med et «obs!». Om gjestene dine er skeptisk til en såkalt «grønn eller sunn dessert» så anbefaler hun deg å lage en frisk panna cotta med kesam.

 

Tre sunne desserter du kan spise til hverdags

Kake

Foto: Anne Valeur/Kagge Forlag

Rødbet-brownies!

Oppskriften på denne kaka er fra Julies egen kokebok «Julies grønne kjøkken». Brownien har revet rødbeter i seg, noe som både gjør kaken saftigere og en litt dypere og mer jordaktig sjokoladesmak uten helt å smake selve rødbeten. Anbefales!
Du trenger:
½ dl kokosolje
2 ½ dl nøttesmør, evt. kokossmør
1 dl agavesirup eller honning
1 stort egg
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
5 ss kakao
½ ts salt
100 g mørk sjokolade
3 dl revet rødbete
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 175 grader. Smelt kokosolje og bland med nøttesmør, agavesirup eller honning og egg. Rør inn vaniljesukker, bakepulver, kakao og salt.

2. Hakk sjokoladen og vend inn revede rødbeter.

3. Smør en bakeform på ca. 20-25 cm med litt olje, eller kle den med bakepapir. Hell røren i. Stek i ovnen i 30-40 minutter. Sjekk kaken med en spiss kniv; den er klar når kniven kommer opp uten noe deig på.

4. La kaken hvile i minst 30 minutter før du skjærer den opp. Nok til ni stykker. Topp gjerne med spiselige blomster, for eksempel fioler.

Tips! Nøttesmør kan kjøpes ferdig eller enkelt lages selv ved å kjøre valgfrie nøtter (f.eks. mandler, cashewnøtter og peanøtter) i en kjøkkenmaskin eller kraftig blender til oljen begynner å slippe.

chiapudding

Foto: juliesmatblogg.no

Vaniljepudding med pasjonsfrukttopping

Puddingen er laget med superfrøet chia for et sunnere dessertalternativ. Chiafrø har et høyt innhold av essensielle fettsyrer, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Frøene absorberer 12 ganger sin egen vekt. De eser ut og blir geléaktig i kontakt med væske. Derfor er de perfekt å lage pudding av!
Det tar bare et par minutter før chiafrøene sveller i kontakt med væske, men de trenger et par timer på seg i kjøleskap før det blir puddingkonsistens av det. Chiapudding har lang holdbarhet, så lag gjerne puddingene kvelden før de skal spises.

Du trenger:
8 ss chiafrø
2 dl valgfri melk
1 ts vaniljepulver
1 ss agavesirup
1 klype salt
1 mango
2 pasjonsfrukt
1 håndfull mynte

Slik gjør du:

  1. Start med å røre sammen chiafrø, vaniljepulver og salt i en beholder med lokk. Du kan med fordel lage puddingene i beholderne de skal serveres i.
  2. Hell i melken og agavesirupen og rør godt rundt. Sett beholderen(e) inn i kjøleskapet. Rør litt rundt etter ti minutter for å få en mer luftig konsistens. La så chiapuddingen stå og svelle natten over, eller minst fem timer før servering.
  3. Før servering kutter du opp mango i terninger. Del pasjonsfrukten i to og skrap ut frøene. Server gjerne med mynteblader.

 

Granola med kokos og aprikos

Sunn mat kan så absolutt smake fantastisk godt! Granola er et eksempel på det, og spesielt med aprikos og kokos. Den egner seg like godt til dessert, som til frokost.

Del artikkel