
Ukemeny med smak av Asia
Denne ukemenyen er perfekt for deg som er glad i det asiatiske kjøkken - og kanskje enda mer perfekt for deg som syns asiatisk mat kan være vanskelig. Alle rettene er enkle å lage, og smaker helt fantastisk.
Alle oppskriftene i denne ukemenyen er beregnet til 1 voksen og 1 barn.
Handleliste for hele ukemenyen
- 7 ss hoisinsaus
- 50g spiremix
- 1 stk agurk
- 1 stk lime
- 0.5 stk hodekål
- 3 stk gulrøtter
- 6 stk vårløk
- 1 stk rød chili
- 2 ss ingefær
- 150g biffstrimler
- 300g kjøttdeig av svin
- 2 dl hvetemel
Fra eget kjøkkenskap
- Eplesidereddik
- Soyasaus
- Hvitløk
- Sukker
- Ris
- Salt
- Pepper
- Sesamfrø (kan sløyfes)
1. Rissuppe med spicy svinekjøttboller
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 40 min
Ingredienser
- 1 dl ris
- 1 fedd hvitløk
- 0.5 ss ingefær
- 0.25 stk rød chili
- 150g kjøttdeig av svin
- 2 stk vårløk
- 1 stk gulrot
- 0.5 stk hodekål
- 2 dl vann
- 3 ss soyasaus
- 0.25 stk lime
- 1 ss sesamfrø (kan sløyfes)
Slik gjør du:
- Kok opp ris etter anvisning på pakken.
- Finhakk hvitløk og chili, og riv ingefær.
- Tilsett hvitløk, ingefær og chili i en bolle sammen med kjøttdeig av svin, og bland godt sammen. Form deigen om til kjøttboller, og brun kjøttbollene i en gryte eller en dyp stekepanne med olje.
- Kutt opp vårløk, gulrot og hodekål i ønsket størrelse.
- Når kjøttbollene har fått en gyldenbrun farge på begge sider, tilsetter du de oppkuttede grønnsakene og steker dem sammen med kjøttbollene i et lite minutt før du heller over vann og soyasaus, og lar det småkoke i cirka 10 minutter.
- Server suppen med ris, strø over litt limesaft og topp med sesamfrø om ønskelig.
2. Agurkruller med biff
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 30 min
Ingredienser
- 1 dl ris
- 75g biffstrimler
- 1 ss soyasaus
- 0.5 ts pepper
- 0.5 stk agurk
- 1 stk gulrot
- 2 stk vårløk
- 0.5 dl hodekål
- 25g spiremix
- 1 ss sesamfrø (kan sløyfes)
- 3 ss hoisinsaus
Slik gjør du:
- Kok opp ris etter anvisning på pakken.
- Stek biffstrimlene i en stekepanne med soyasaus og pepper.
- Skjær agurk i lange strimler på langsiden ved hjelp av en ostehøvel.
- Kutt opp gulrot, vårløk og hodekål i tynne strimler.
- Legg biff, gulrot, vårløk, hodekål og spiremix på en agurkstrimle, og rull sammen. Gjenta til det ikke er mer biff eller grønnsaker igjen.
- Topp agurkrullene med sesamfrø, og server dem med hoisinsaus og ris.
3. Enkle dumplings
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 60 min
Ingredienser
- 1.25 dl hvetemel
- 1 fedd hvitløk
- 1 stk vårløk
- 0.5 stk rød chili
- 1 ss ingefær
- 1 stk gulrot
- 0.5 dl hodekål
- 150g kjøttdeig av svin
- 2 ss soyasaus
- 0.25 stk lime
- 3 ss hoisinsaus
Slik gjør du:
- Start med å lage dumplingdeigen ved å koke opp vann.
- Bland sammen hvetemel og kokende vann med hendene til du har fått en deig, og la deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i cirka 15 minutter. Begynn på neste steg i mens.
- Finhakk hvitløk, vårløk og chili, og riv ingefær, gulrot og hodekål.
- Bland sammen de oppkuttede grønnsakene i en bolle med kjøttdeig av svin, soyasaus og lime.
- Kjevle ut deigen så tynt du klarer, og bruk et bredt vannglass og en smørkniv til å forme ut runde former av deigen. Samle sammen resten av deigen og gjenta til det ikke er mer deig igjen.
- Fyll en rund form med cirka en halv spiseskje kjøttdeigblanding, brett i to og “lukk” deigen ved å presse deigen sammen i kantene. Brett deretter kanten i sikksakk, og sett til side. Gjenta dette steget til det ikke er noe mer deig eller kjøttdeigblanding igjen.
- Varm opp en stekepanne med litt olje, og stek dumplingsene på middels høy varme til bunnen begynner å bli gyldenbrun. Tilsett deretter en liten skvett vann (akkurat nok til å dekke bunnen av stekepannen), og la dumplingsene dampe på middels varme under et lokk i cirka 10-15 minutter (PS: dersom du ikke har et passende lokk til stekepannen, kan du legge et stekebrett over. Det gjorde jeg).
- Ta av lokket på stekepannen og la dumplingsene steke i et par minutter til før du tar de ut av stekepannen.
- Server dumplings med hoisinsaus.
4. Biffwok med spicy agurksalat
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 40 min
Ingredienser
- 0.5 stk agurk
- 0.5 ss ingefær
- 2 ss vann
- 1 ss eplesidereddik
- 0.5 ts salt
- 0.5 ss sukker
- 0.5 ts pepper
- 1 dl ris
- 0.5 fedd hvitløk
- 0.25 stk rød chili
- 75g biffstrimler
- 0.5 dl hodekål
- 1 stk vårløk
- 1 ss soyasaus
- 25g spiremix
- 1 ss sesamfrø (kan sløyfes)
- 0.25 stk lime
Slik gjør du:
- Start med å lage agurksalat ved å skjære opp agurken på langs med en ostehøvel.
- Riv ingefær og tilsett i en bolle med vann, eplesidereddik, salt, sukker og pepper. Bland sammen, og vend inn agurken. Sett til side.
- Kok opp ris etter anvisning på pakken.
- Finhakk hvitløk og rød chili, og stek i en stekepanne sammen med biffstrimlene.
- Kutt opp hodekål og den hvite delen av vårløken, og stek sammen med biffstrimlene.
- Smak til woken med soyasaus og hoisinsaus, og stek videre i et par minutter til.
- Server woken med ris, agurksalat og spiremix, og topp woken med den grønne delen av vårløken, sesamfrø og lime.
Lær mer