Ukemeny med rotgrønnsaker og plommer
Denne høstmenyen er perfekt å lage dersom plommetreet ditt bugner av deilige frukter - eller om sesongens plommer ser så gode ut i butikken at du ikke klarer å la være å kjøpe inn noen.
Alle oppskriftene i denne ukemenyen er beregnet til 1 voksen og 1 barn.
Handleliste for hele ukemenyen
- 125g chevre
- 50g grønnkål
- 6 stk plommer
- 0.5 stk sellerirot
- 1 stk pastinakk
- 2 stk rødløk
- 1 stk rødbete
- 9 stk poteter
- 400g torskefilet
- 7 skiver brød
- 0.5 dl valnøtter
Fra eget kjøkkenskap
- 1 stk egg
- Olivenolje
- Fiskebuljong
- Smør
- Hvitløk
- Hvetemel
- Salt
- Pepper
1. Pannestekt torsk med plommesaus
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 40 min
Ingredienser
- 3 stk poteter
- 0.5 stk rødbete
- 0.5 stk rødløk
- 0.5 stk pastinakk
- 0.25 stk sellerirot
- 1 stk plommer
- 1 ss smør
- 1 ss hvetemel
- 0.5 stk fiskebuljong
- 2.5 dl vann
- 200g torskefilet
Slik gjør du:
- Kok poteter i godt saltet vann til de er gjennomkokt.
- Kutt opp rødbeter, rødløk, pastinakk, sellerirot og plomme i båter og legg over på et stekebrett ikledd bakepapir sammen med potetene. Strø over olivenolje/smør og salt og stek midt i ovnen på 225 grader i cirka 25 minutter.
- Lag saus ved å smelte smør i ei gryte. Rør inn hvetemel, og la det surre på middels varme i cirka 1 minutt før du tilsetter fiskebuljong og sper på med litt og litt vann under omrøring.
- Tilsett stekt plomme i båter og la sausen småkoke i cirka 10 minutter.
- Smelt smør i ei panne og stek torsken i cirka 5 minutter på begge sider. Krydre med salt og pepper.
- Server torskefileten med bakte rotgrønnsaker og plommesaus.
2. Grønnkålsalat med chevre og plommer
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 40 min
Ingredienser
- 3 stk poteter
- 3 tk plommer
- 0.5 stk rødløk
- 0.25 stk valnøtter
- 0.5 ss olivenolje
- 1 klype salt
- 25g grønnkål
- 2 skiver brød
- 50g chevre
Slik gjør du:
- Halver poteter, plommer og rødløk, strø over litt olivenolje og salt og stek midt i ovnen på 225 grader i cirka 25 minutter.
- Rist valnøtter i en panne med olivenolje og salt til nøttene har fått en gylden farge.
- Masser grønnkål og en liten skvett olivenolje med hendene til grønnkålen har blitt mykere.
- Rist brødskiver i brødrister, i ovnen eller i stekepannen.
- Topp grønnkål med poteter, plommer, rødløk, ristede valnøtter og chevre. Server salaten med brød.
3. Fish and chips med rotgrønnsaker og gratinert grønnkål
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 50 min
Ingredienser
- 3 stk poteter
- 0.5 stk rødbete
- 0.25 stk sellerirot
- 0.5 stk pastinakk
- 0.5 stk rødløk
- 3 skiver brød
- 1 stk egg
- 0.5 dl hvetemel
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 200g torskefilet
- 25g grønnkål
- 1 fedd hvitløk
- 25g chevre
Slik gjør du:
- Kutt opp poteter, rødbeter, pastinakk, sellerirot og rødløk i båter, legg over på et stekebrett ikledd bakepapir og strø over olivenolje og salt. Stek midt i ovnen på 225 grader i cirka 25 minutter.
- Smuldre opp brødskiver og legg brødsmulene i en bolle.
- Visp et egg i én bolle og bland sammen hvetemel, salt og pepper i en annen.
- Kutt opp torksefilet i strimler, og dypp strimlene i hvetemel, deretter egg og til slutt brødsmuler.
- Stek fiskepinnene i en stekepanne rikelig med olivenolje til det har blitt gylne på begge sider.
- Fres grønnkål og et helt hvitløksfedd i ei gryte til grønnkålen har begynt å krympe. Skru ned varmen og tilsett chevre. Rør rundt til osten er smeltet.
- Server fiskepinnene med rotgrønnsaker og gratinert grønnkål.
4. Ostesmørbrød med plommer og chevre
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 20 min
Ingredienser
- 2 stk plommer
- 0.5 stk rødløk
- 50g chevre
- 2 skiver brød
- 0.25 dl valnøtter
- 0.5 ss olivenolje
- 1 klype salt
Slik gjør du:
- Kutt opp plommer, rødløk og chevre og topp brødskivene med det. Stekes midt i ovnen på 200 grader i cirka 10 minutter.
- Rist valnøtter i ei stekepanne med olivenolje og salt til nøttene har fått en gyldenbrun farge.
- Server ostesmørbrødet med ristede valnøtter.
Lær mer