Rema.no Lær mer Tomater

Tomater

Tomater er noe av det sunneste du kan spise. De er rik på antioksidanter og inneholder C-vitamin. Jo rødere tomaten er, desto sunnere er den!

Tomater finnes i et mangfold av farger, størrelser og smaksnyanser. Og selv om tomaten av de fleste omtales som grønnsak, er den egentlig en frukt. Tomater er rike på kostfiber og antioksidanter, og inneholder også C-vitamin og betakaroten. Jo rødere tomaten er jo fullere av antioksidanter er den!

Visste du at tomater er noe av det sunneste du kan spise?
Tomater inneholder nemlig store mengder lykopen som er en type antioksidant. Jo rødere tomatene er, desto mer lykopen inneholder de. Hermetiske tomater og andre tomatprodukter som har vært varmebehandlet, er minst like sunne som friske tomater. Grunnen til dette er at lykopen blir frigjort under oppvarming. Det er også slik at kroppen tar opp mer lykopen når vi spiser tomater sammen med litt fett. Derfor er det lurt å ha litt olje i tomatsalaten og i tomatbaserte supper og sauser.

Pomodoro
I Italia kalles tomaten pomodoro, gulleple – og det passer jo godt med tanke på hvor sentral tomaten etterhvert ble i det italienske kjøkken. Den dyrkes i svært mange farger og fasonger, men det alle kvalitetstomater har til felles er et høyt kjøttinnhold og god sødme. En god huskeregel for oppbevaringen, er at ferske tomater ikke bør legges i kjøleskapet – selv om de tilsynelatende holder seg lenger, mister de smak og kan få en melen konsistens.