Hvordan steke ribbe og få sprø svor - 6 tips | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Hvordan steke ribbe og få sprø svor – 6 tips

Hvordan steke ribbe og få sprø svor – 6 tips

Ring julen inn med Bent Stiansens beste tips til å steke ribbe. Følger du disse rådene vil du få sprø svor og saftig resultat gang på gang.

Uansett om du skal steke ribbe for første gang eller er en “gammel traver” med ruting av svor, kan det være kjekt med en huskeliste.

Veien til perfekt ribbe starter allerede i butikken med valg av produkt. Vi har derfor spurt mesterkokk Bent Stiansen om råd til alt fra å velge den perfekte ribba, til forberedelser og steketips, slik at du kan nyte en ekstra god julemiddag.

Lyst på annen julemat? Se våre beste oppskrifter til jul her.

Bent Stiansens 6 tips for å steke ribbe perfekt:

  1. Velg en ribbe med god fettmarmorering, gjerne med ribben. Ribba bør ha ca. 1 cm fettlag under svoren. Mye fett bidrar til saftig ribbe og sprø svor. Liker du best et magrere alternativ uten ben er buklist et godt alternativ.
  2. Salte og pepre ribba 24 timer før den skal stekes. Bruk masse kvernet, sort pepper, det gir ekstra god smak.
  3. Damp ribben med svoren ned i en smurt langpanne med 5 dl vann i ca. 50 minutter på 200 grader varmluft. Dekk til ribba med aluminiumsfolie under dampingen.
  4. Rut opp svoren i små firkanter. Mindre ruter gir bedre resultat. Dersom du har kjøpt ferdigrutet ribbe må du huske å dobbeltsjekke at den er rutet helt igjennom, ned til fettlaget. Bruk en skarp kniv og gå over om nødvendig.
  5. Snu deretter ribba og legg en tallerken opp ned i langpannen, eventuelt en ball med aluminiumsfolie under. Da blir ribben høyere på midten slik at fettet renner av under steking. Dette er nødvendig for å få svoren sprø. Stek videre med over- og undervarme på 180 grader i halvannen time. Øk deretter temperaturen til 230 grader og stek en halvtime til. Nå er ribba gjennomstekt og svoren skal ha poppet. Medisterkaker og julepølse kan varmes opp sammen med ribba de siste 30 minuttene.
  6. La ribba hvile minst 30 minutter etter at den er ferdigstekt før den skjæres opp. Da bevarer du saften i kjøttet. Legg den på et stekebrett med et kjøkkenhåndkle over seg.

Dersom svoren likevel ikke popper etter steg 5, finnes det et lurt triks. Øk temperaturen i ovnen til 250 grader og sett på grillelement. Sett ribben nederst i ovnen og grill med sterk overvarme til svoren popper og blir sprø. Dette tar ca. 5 minutter – men følg nøye med underveis og pass på at svoren ikke svir seg.

hvordan steke ribbe

Husk å la ribba hvile etter steking før du skjærer i den. Da bevarer du saftigheten.

Les også: Slik lykkes du med pinnekjøttet

Hvilken ribbe bør jeg velge?

Ribbe kommer fra siden av grisen, og er et stykke kjøtt med fett og ribben. Det er fettet som gjør at ribben oppleves saftig og med mye smak. Normalt finner du tre ribbealternativer i de fleste butikkene, tynnribbe, familieribbe og buklist.

  • Tynnribbe: Mest populært. Dette kjøttet sitter nærmest hodet på grisen og har ribben. Bena er tykkest på denne delen av ribba og har mest fett i seg.
  • Familieribbe: Ganske lik tynnribbe, men inneholder også kotelettkam uten ben. Dette kjøttet er magrere og har noe mindre fett. Ribba tilberedes likt som tynnribbe.
  • Buklist: Dette kjøttet kommer fra delen som sitter nærmest lårene på grisen, og inneholder ikke ben. Kjøttet er litt magrere enn tynnribbe. Buklisten er lavere enn de andre alternativene og trenger derfor kortere steketid.

Den ferske ribben du får på REMA 1000 er akkurat like god som den de har i dyrere butikker. Dyrene kommer fra norske gårder, avlsmaterialet er det samme, fôret er det samme, og kjøttet er akkurat like fint fettmarmorert og smakfullt. Den eneste forskjellen er prisen, forteller Bent.

Hvilken ribbe du bør velge er en smakssak om du liker magert eller mer fett på kjøttet. Men generelt anbefales det å gå for en ribbe med minimum 1 cm fett for å sikre at svoren blir sprø. Når ribba stekes smelter fettet og bidrar til å «koke» svoren slik at den popper.

Les også: Dette kan du lage med rester av ribbe

Hos REMA 1000 finner du både ferdig rutet, krydret og rå ribbe. Se gjerne etter økologisk ribbe fra Kolonihagen, som er kåret best i test av Dagbladet to år på rad.

Er du opptatt av god smak og dyrevelferd, kan du teste Kolonihagen sin økologiske svineribbe. Den bærer Dyrevernmerket og er tilgjengelig i de fleste REMA 1000-butikker.

Fersk eller frossen ribbe?

Du kan fint kjøpe frossen ribbe og få et godt resultat. Tin ribben langsomt i kjøleskap i to døgn og tilbered den deretter på lik linje som fersk ribbe.

Dersom det er lenge til du skal bruke ribben og uansett har tenkt til å fryse den hjemme, bør du velge et frossent produkt i butikken. Industrifryste varer gir gjerne bedre resultat enn hjemmefryst, da kjøttet fryses helt ferskt på slakteriet og ikke har ligget dagevis i butikken.

Husk at ribbe er en ferskvare, også når den er fryst. Fryst ribbe har en holdbarhet på ca. tre måneder og bør spises i løpet av denne tiden. Det betyr at ribbe som har ligger i fryseren fra i fjor ikke bør brukes til julemiddagen, da fettet da kan smake harskt. Bruk den heller til å lage wok eller bli en rett til julelunsjen.

Prøv også: Langtidsstekt ribbe