Tilberedning av reinsdyrkjøtt: Alt du trenger å vite | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Tilberedning av reinsdyrkjøtt: Alt du trenger å vite

Tilberedning av reinsdyrkjøtt: Alt du trenger å vite

Reinsdyrkjøtt er en unik råvare, og noe av det mest eksklusive kjøttet du kan få tak i. Velg mellom blant annet mørbrad, reinsdyrskav eller ytrefilet. Her er den ultimate guiden til hvordan du lykkes i å servere reinsdyr.

Etterspørselen etter reinsdyrkjøtt har økt de siste årene, og undersøkelser viser at mange forbrukere har lyst til å spise enda mer reinkjøtt. Det har vi i REMA 1000 lyttet til. Hos oss får du tak i førsteklasses reinsdyrkjøtt.

Hvor mye skal jeg beregne per person?

Reinsdyrkjøtt er en eksklusiv råvare, og kiloprisen er gjerne litt høyere enn for annet kjøtt. Du bør beregne 150-200 gram kjøtt per porsjon, men her kommer mengden kjøtt selvsagt an på hvilken rett du skal servere.

Hvilket kjøttstykke skal jeg velge?

Ytrefilet, indrefilet, reinsdyrstek, mørbrad og skav. Uansett hvilket kjøttstykke du velger, er reinkjøtt en nydelig råvare med skikkelig smak av høst. Reinsdyrskav, eller finnbiff som det også kalles, er reinsdyrkjøtt skjært i tynne skiver. Kjøttet kan brukes både i gryter, på pizza eller i wraps.

Hvordan skal kjøttet tilberedes?

Indrefilet

Indrefileten av reinsdyret er det mest eksklusive og møre kjøttstykket på dyret, og en førsteklasses delikatesse. Kjøttet har en mild viltsmak.

Stek kjøttet raskt på begge sider, i stekepanne på sterk varme. Trekk stekepannen til side og etterstek på svak varme til ønsker kjernetemperatur. La gjerne også kjøttet hvile noen minutter før servering.

Kjernetemperatur, medium stekt: 60 grader.

Ytrefilet

Ytrefilet av rein er mør og velsmakende, og kommer fra den ytre delen av ryggstykket på reinen. Kjøttet er enkelt å tilberede, både i stekepanne og på grillen.

Brune kjøttet i pannen på sterk varme. Legg kjøttet over i en ildfast form, og etterstek i ovnen på 125 grader i omtrent 20 minutter. Bruk gjerne steketermometer.

Kjernetemperatur, medium stekt: 62–65 grader

Reindyrskav

Mørbrad har fyldig smak og kommer fra låret til reinsdyret. Kjøttet egner seg ypperlig til smaksrikt tilbehør som sopp, rotgrønnsaker og fløtesauser.

Reinsdyrskav skal stekes på høy varme – gjerne mens det fortsatt er halvfrossent. Sørg for at pannen er ordentlig varm før du har i olje eller smør. Når stekefettet slutter å bruse, kan du legge i kjøttet. Stek skav i små porsjoner, og krydre med salt og pepper underveis. Det tar kun i underkant av et par minutter før kjøttet er ferdig stekt.

Tips: La kjøttet ligge i romtemperatur i 30 minutter før det stekes. På den måten unngår du at kjøttet kjøler ned stekepannen, og at det blir «kokt» istedenfor stekt.

Mørbrad

Dette møre kjøttstykket smaker aller best når det langtidsstekes. Brun kjøttet raskt på begge sider i en varm panne med nøytral olje. Krydre med salt og pepper. Legg kjøttet over i en ildfast form og sett i ovnen på 90 grader i 1,5 – 2 timer. Bruk gjerne steketermometer.La kjøttet hvile i 15 minutter før servering.

Kjernetemperatur, medium stekt: 62-65 grader

Reinsdyrstek

Reinsdyrsteken kommer, som mørbraden, fra låret til reinsdyret. Steken egner seg godt til tilberedning i ovn, der den kan godgjøre seg på lav varme i to timer. Perfekt som søndagsmiddag, med andre ord! Kjøttet passer godt til tilbehør som sopp og rotgrønnsaker.

Krydre steken med salt og pepper, og brune den i en varm stekepanne så kjøttet får en brun stekeskorpe. Skru ned varmen og ha i to spiseskjeer smør, og gjerne krydder som rosmarin eller timian. Øs det smeltede smøret over steken et par ganger med en skje. Legg kjøttet over i en ildfast form, og hell smøret fra stekepannen over. La steke på 125 grader. Bruk steketermometer.

Kjernetemperatur, medium stekt: 60-65 grader

Hvordan skal kjøttet tines?

Om høsten kan du være heldig å finne ferskt reinsdyrkjøtt i butikkene. Likevel er det mest vanlig å finne reinsdyrkjøtt i frysedisken. Så, hvordan skal du tine den eksklusive råvaren før du går i gang med tilberedningen? Det aller beste er å tine kjøttet langsomt i kjøleskap. Alternativt kan du pakke inn kjøttstykket i plast, og legge det i kaldt vann eller i en bolle med isbiter. Reinsdyrskav kan derimot tines kun i 30 minutter, og stekes mens det ennå er litt frossent.

Hvor mye skal jeg beregne per person?

Reinsdyrkjøtt er en eksklusiv råvare, og kiloprisen er gjerne litt høyere enn for annet kjøtt. Du bør beregne 150-200 gram kjøtt per porsjon, men her kommer mengden kjøtt selvsagt an på hvilken rett du skal servere.