Slik får de hverdagskabalen til å gå opp | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik får de hverdagskabalen til å gå opp

Slik får de hverdagskabalen til å gå opp

Da Wenche var gravid med sitt andre barn var hun bekymret for hvordan hun skulle klare å håndtere hverdagen med to barn. Nå, drøyt ti år og syv barn senere, har hun funnet en formel som gjør at hun og mannen Per André får hverdagen med åtte barn til å gå opp.

Lev vel har snakket med fem familier om gleder og utfordringer de møter i hverdagen med småbarn. Her møter du familien Normann som vet akkurat hvilke praktiske løsninger som gjør at hverdagen med åtte barn ikke nødvendigvis er mer krevende enn med to.

Liten forskjell med to eller åtte

– Det er ikke nødvendigvis noe enklere å ha to barn enn å ha åtte, sier Wenche Evita Almenning Normann. Sammen med ektemannen Per André har hun åtte barn under tolv år.  

– Da vi fikk vårt første barn hadde jeg klare forventninger til hvordan livet skulle være. Jeg hadde sett for meg at jeg skulle gå stolt rundt med vognen med en sovende baby og være lykkelig. 

Slik ble det ikke. Babyen gråt og gråt, og Wenche fikk for første gang erfare at ting sjelden går etter planen når man har småbarn. Wenche mener det viktigste hun har lært som forelder er å senke forventningene til seg selv og omgivelsene. Det er nettopp derfor hun synes at livet som åttebarnsmor ikke er mer krevende enn det var da hun bare hadde to. 

Kjenner deg igjen? Her får du 12 smarte lifehacks for småbarnsforeldre.

For Wenche var det viktigste å senke forventningene til seg selv og omgivelsene. Da føles ikke åtte så mye mer enn to.

Planlegging er essensielt

Når alle barna har sovnet og roen har senket seg i det store huset i Skaun der familien bor, gjør Wenche alt klart til neste dag. Hun legger frem klær og lager matpakker til alle ungene.

God planlegging er helt nødvendig i familien Normann. Hver uke legger de en plan for middager og handler inn det meste de trenger for uka. De er avhengige av raske og enkle løsninger for middager, matpakker og mellommåltider for å spare tid i hverdagen. 

Wenche forteller at hun ofte lager to forskjellige middager fordi det er vanskelig å finne noe alle de åtte barna liker, og hun ser alltid om det er mulig å samkjøre to av aktivitetene til ungene eller på andre måter gjøre hverdagen mer praktisk. 

Når hverdagen tar en annen vending enn ventet, er de gode ferdigmiddagene og klemmeposene fra Lev vel redningen for de minste.

Maks én fritidsaktivitet hver

For å få timeplanen til å gå opp, må antallet fritidsaktiviteter begrenses i familien Normann. Hver av ungene kan maks være med på én fritidsaktivitet. 

– Noe annet hadde ikke gått, forklarer Wenche. Hun tror imidlertid ikke at ungene nødvendigvis hatt det noe bedre dersom de var med på mer. 

Selv om hun prøver å planlegge nøye, hender det at ting går helt i surr for åttebarnsmoren. 

– Jeg har ved noen anledninger tatt med meg feil unge til sjekk på helsestasjonen, innrømmer Wenche og ler.

Hver av de åtte ungene i familien Normann får være med på én fritidsaktivitet utenfor huset. Noe mer er det ikke rom for i familiens timeplan.

Ikke ha for mye i huset

I et hjem med åtte barn er det ikke alltid like lett å holde orden. Wenche sitt beste triks er å nøye vurdere hvilke klær og hvilke ting man faktisk trenger. Hun sier at ungene kun har det de trenger i skapene sine. På denne måten er det mye lettere å holde orden, og man sparer mye tid i hverdagen. Også antall leker begrenses. 

– Dersom man har for mye leker skaper det bare mer rot, uten at ungene får noe mer glede, mener Wenche. 

Derfor pleier hun å begrense mengden leker ungene har i huset. De andre lekene legger de vekk og deretter rullerer de på hvilke leker som er i huset. 

Litt leker er lov. Lev Vel-badeolje fungerer også utmerket som leke til badinga.

Inkluder ungene i husarbeid og matlaging

For Wenche og Per André har det ofte vært en suksess å inkludere ungene i daglige gjøremål. Enten det er vasking eller matlaging så synes ofte barna det er gøy å hjelpe til. Hun forteller at seksåringen i huset for eksempel allerede har blitt en kløpper til å steke vafler, og at barna har fri tilgang til kjøleskapet for å lage seg mat. De eldste barna har begynt å bake selv. 

Wenche tror at å gi barna oppgaver og daglige gjøremål ofte er en god oppskrift for å unngå konflikter og krangler. 

– Det er en veldig fin måte å gi barna mestringsfølelse og en opplevelse av at de bidrar!

Åttebarnsmoren avslutter med å understreke at selv om hun har lært mye om det å ha småbarn, så er det langt fra enkelt. Hun tror nøkkelen ligger i å velge hva man fokuserer på.

– Jeg tror så lenge man ikke setter for høye krav til seg selv og barna vil man oppleve hverdagen som litt mer overkommelig. Det viktigste er jo å passe på at de føler seg sett og elsket. 

Familiens foreløpig yngste medlem har syv eldre søsken å lene seg på – og lære av!

Se filmen om den hektiske hverdagen med de åtte ungene og bli inspirert av andre småbarnsfamilier her.