Tid for kål | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold

Tid for kål

Kål er mer enn rosenkål til julematen og en ingrediens i fårikål.

Grønnkål

Grønnkål har en karakteristisk smak og er noe av det sunneste du kan spise. Den er full av vitaminer, mineraler, kostfiber og andre helsebringende plantestoffer – og samtidig fattig på kalorier.

Grønnkålchips
Legg grønnkålblader ut over et stekebrett, og sprinkle olje over bladene. Ha på salt og pepper. Sett brettet i ovnen på 180 grader. Etter 5-10 minutter har du sprø chips, følg med slik at bladene ikke blir brune.

Kremet grønnkål
Grovdel grønnkålen. Skjær sjalottløk og hvitløk i tynne skiver og surr det mykt i en panne med smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det kun er en fuktig blanding. Ha i fløten og tilsett kålen. Kok den mør i 4-5 minutter. Smak til med salt og kvernet sort pepper.

Spisskål

Spisskålen med sin karakteristiske form kan minne om sommerkål i smak. Ettersom kålen har en delikat og mild smak kan den også nytes rå. Spisskål finnes også i en rød utgave; Rød spisskål.

Smørdampet spisskål
Fjern de ytterste bladene. Del kålen i to. Fjern stilken og skjær kålen i jevne båter. Kok opp 2 cm vann, tilsett 2ss smør og ønsket krydder. Legg kålen i kasserollen, damp den mør under lokk.

Spisskål i wok
Fjern de ytterste bladene. Del kålen i to. Fjern stilken og kutt kålen i strimler. Tilsett kål i woken når du har 3-4 minutter igjen slik at du beholder den sprø konsistensen.

Brokkoli

Brokkoli er perfekt i wok og som tilbehør til middagen. Brokkoli har en mild kålsmak, den kraftige stilken er den søteste delen og kan også spises.

Brokkoliris
Kutt brokkolien i små biter, gi et oppkok. Varm en stekepanne, tilsett olivenolje, finhakket hvitløk og kokt ris. Stekepannen skal holde høy temperatur, pass på så risen ikke setter seg fast. Tilsett brokkoli og bland godt med risen.

Smørdampet brokkoli
Kok opp 2 cm vann i en stor kasserolle, tilsett 2ss smør, pepper og salt. Ha i brokkolien og sett på lokket med en liten glippe slik at litt av dampen slipper ut. Kok over høy varme til det meste av vannet har fordampet.

Kinakål

Kinakål er like godt egnet i salat som til steking, damping, koking, grilling og wokking. Bladene på kinakålen er sprø og har en mild og søt kålsmak.

Wrap 
Løsne og vask bladene fra kinakålen. Bladene er perfekt til wrap – hva med å gjøre tacoen litt sunnere?

Oppbevaring
Hvis kålen har blitt slapp kan du skylle den i kaldt vann og legge den i en plastpose, gi den et par timer og den blir sprø og fin igjen.

Svartkål

Ettersmaken til svartkål er nøtteaktiv, den passer perfekt i både norske og eksotiske retter. Svartkål brukes ofte på samme måte som spinat og grønnkål.

Salat
Bland sammen romanosalat, isbergsalat, ruccola og svartkål for en ny vri på salaten.

Wok
Tilsett svartkål med det siste minuttet i woken, ved kort varmebehandling bevares konsistens og fargen best.

Rødkål

Rødkålen kan brukes til mer enn bare til julemat. Med smaker som fyldig, søtt og litt bittert passer den ypperlig i salater.

Rødkålsalat
Strimle kålen, skjær stangselleri i skiver og rens og skjær paprika i små terninger. Bland alt. Rør sammen og tilsett lettrømme, hakket gressløk, salt og pepper.

Ovnsbakt rødkål
Ha rødkål i en ildfast form, sprinkle olivenolje over. La stå i stekeovn i ca 1 ½. Smak til med salt og sukker.

Rosettkål

Rosettkål er en krysning av rosenkål og grønnkål og er en allsidig kål som er rask å tilberede.

Tips
Den kan spises rå, med litt olje på – men blir enda bedre ved kort varmebehandling. Rosettkålen kokes 3-5 minutter og wokkes i 2-3 minutter.

Bruksområder
Rosettkålen egner seg godt som tilbehør til middagsretter, i paier og til pasta.

Sommerkål

Noen kjenner sommerkål bedre som nykål, den har et hav av bruksområder og smaker nydelig. Ubehandlet har sommerkålen en mild og søt kålaroma, hvis den kokes kommer sødmen enda bedre frem.

Juice
Skjær sommerkål, stangselleri og epler i biter som passeri juicemaskinen din. Fyll et glass med isbiter og hell juicen i glasset.

Dampet sommerkål
Del sommerkålen i båter og damp under lokk i lettsaltet vann tilsatt smør, ca. 3-5 minutter.

Hodekål

De lyse bladene nærmest stilken er mest smaksrike. Strimlet hodekål passer perfekt som stuing til kjøttkaker eller som råkost.

Tips
Om du damper kålen beholder den mer smak enn om du koker den.

Salat
Bruk finskåret hodekål i salaten for ekstra saftighet.

Brokkolini

Brokkolini er en krysning av den velkjente brokkolien og en asiatisk grønnsak ved navn Gai lan. Brokkolinien er full av sødme og har en mild kålsmak.

Tilberedning
Brokkolinien blir ekstra godt når den er kokt i et par minutter. Hele brokkolinien kan spises og stilken er best.

Brokkolini-omelett
Vask og skjær brokkolinien i små biter, stek 3 minutter i litt smør. Hell over 3 sammenpiskede egg og tilsett ønsket ingredienser f.eks. ost, skinke og sopp på den ene halvdelen. Brett og nyt!