Rema.no Lær mer TexMex er mer enn bare taco

TexMex er mer enn bare taco

Oppdag råvarene og smakene i det ekte texmex-kjøkkenet.

TexMex-maten de aller fleste nordmenn har et nært og kjært forhold til, er en amerikansk versjon av det meksikanske kjøkkenet. I statene som grenser til Mexico har alt fra husmødre til seriøse kokker lenge latt seg inspirere av gamle mattradisjoner og autentiske meksikanske råvarer. Over tid har det vokst fram et crossover-kjøkken, med friske og deilige versjoner av de ofte rustikke meksikanske rettene. Både fajitas og chili con carne kommer opprinnelig fra Texas, og i dag er det nettopp TexMex-kjøkkenet som er mest utbredt både i USA og resten av verden. Nedenfor kan du lære enda mer om signaturrettene på TexMex-kjøkkenet.

For alle oppskriftene se www.TheTasteLab.no.

 

BURRITO

Burrito er en stor, forvarmet hvetetortilla med fyll. De enkleste variantene inneholder kun kjøtt eller bønner, men det vanligste er å fylle burritos med både salat, ost, salsa og ris.

QUESADILLA

En quesadilla er en ostefylt tortilla stekt eller grillet til osten smelter. I tillegg til ost kan en quesadilla fylles med grønnsaker, kjøtt eller sjømat.

ENCHILADAS

Enchiladas er fylte, sammenrullede maistortillas gratinert med saus og ost. Det finnes mange lokale varianter av enchiladas, men kjøtt eller kylling, ost, bønner og grønnsaker er vanlig fyll. Dette er en av de absolutt mest populære meksikanske rettene.

NACHOS

Nachos kommer opprinnelig fra Coahuila i Mexico, men er i dag en av de mest populære amerikanske smårettene. Den klassiske versjonen av nachos besto av totopos (maistortilla-chips), smeltet ost og jalapeño-chili i små ringer. Denne smakstrioen er fortsatt en utmerket basis til mange gode nachos-opplevelser.

TACO

I Mexico er taco en tortilla fylt med noe godt, og fyllet kan nesten være hva som helst av kjøtt, fisk, bønner, grønnsaker eller andre ingredienser. Det er også vanlig å ha salsa i en taco. TexMex-varianten, dvs. den amerikanske tacoen, er vanligvis et tacoskjell fylt med kjøttdeig, salat, ost og salsa.

FAJITAS

Fajitas oppsto i Texas, og er derfor en original TexMex-rett. Navnet betyr “små belter” som er en god beskrivelse av hvordan kjøtt skåret i tynne strimler etter steking eller grilling gjerne ser ut. Opprinnelig ble fajitas servert med grillet “skirt steak”, men i dag brukes både kjøtt, kylling og scampi. Fajitas serveres med små tortillas, samt tilbehør som salsa (vanligvis Pico de Gallo), guacamole, ost, Rajas (strimlet og stekt løk, paprika og chili), revet salat eller kål og rømme. Ingrediensene serveres hver for seg slik at man komponerer sine egne fajitas.

CARNITAS

En meksikansk favoritt! Carnitas er den meksikanske utgaven av pulled pork. Kjøttet tilberedes langsomt i ovn slik at det blir ekstra mørt, saftig og smakfullt!

CHILI CON CARNE

En ektefødt amerikansk favoritt, med kulinariske røtter i Mexico. Chili con carne er nydelig i seg selv, men kan også brukes i quesadillas, burritos og andre TexMex-retter.

SALSA

Salsa er det spanske ordet for saus, men brukes som regel om de tykke og ofte grovhakkede tilbehørsblandingene med utspring i det meksikanske kjøkkenet. Salsaer er gjerne pikante, men du lager dem selvfølgelig akkurat så sterke, eller milde som du selv ønsker.

sals

GUACAMOLE

Mexicos signatursalsa nummer én, smaker fantastisk når du lager den fra ferske råvarer – og er utmerket både som middagstilbehør og dip.

TORTILLAS

Tortillas er blitt kalt både kniven, gaffelen, tallerkenen og servietten i det meksikanske kjøkkenet.

MEXICAN TORTILLAS

Vil du spise slik de gjør i Mexico, skal du bruke tortillas med mais. Både tortillachips og tacoskjell lages av maistortillas. Prøv Mexican tortillas neste gang du skal servere enchiladas, tacos og taquitos.

MINI TORTILLAS

Små hvetetortillas egner seg perfekt som myke tacos og quesadillas. Også gode til wraps.

CHILI

Det finnes over to hundre forskjellige typer chili i Mexico. De vanligste er jalapeño, poblano og serrano, samt tørkede varianter som ancho, pasilla og chipotle.

PINTO BEANS

Pintobønner er den foretrukne bønnetypen i Mexico og i det amerikanske TexMex-kjøkkenet. De serveres vanligvis hele, gjerne med litt tomat og chili, men er også hovedingrediens i stappen frijoles refritos. Ellers brukes pintobønner både i supper og som fyll i tacos, burritos og andre kjente TexMex-retter.

For alle oppskriftene se www.TheTasteLab.no