Slik gjør du matpakken sunnere | Tips og oppskrifter REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik gjør du matpakken sunnere

Slik gjør du matpakken sunnere

Matpakker som smaker godt og er bra for kroppen din trenger ikke bli avansert. Litt planlegging og bevisste valg på hva du tar med til lunsj er ofte nøkkelen. Her får du våre beste tips og oppskrifter til en sunnere matpakke.

Dårlig tid om morgenen kan føre til raske og gjerne mindre sunne valg i matpakka. Heldigvis er det kun enkle grep som skal til for å gjøre lunsjen til en næringsbombe.

Mindre sukker, grovere kornprodukter og nok frukt og grønnsaker er mer enn nok for å gjøre matpakka både mer spennende og næringsrik. Under har vi samlet våre beste tips og oppskrifter for en sunnere matpakke.

Les gjerne Helsedirektoratets råd for en sunnere matpakke her.

Inkluder frukt og grønnsaker

De fleste nordmenn har godt av å få i seg mer frukt og grønnsaker i hverdagen. Hovedregelen er å spise «5 om dagen».

Kutt opp grønnsaker og frukt i staver eller biter. Da blir matpakka fargerik og fristende å spise. Prøv for eksempel gulrøtter, agurk, epler, paprika, avokado eller en neve bær.

Trenger du inspirasjon til matpakka? Se våre oppskrifter her.

Velg lettere pålegg

Brød med pålegg er nordmenns store matpakkefavoritt. Velg gjerne magert kjøttpålegg og sunnere påleggsvarianter de dagene du fyser på brød.

Fisk, kyllingpålegg, magre ostevarianter og egg er fint å bruke. Ha som tommelfingerregel å gå for rent kjøttpålegg fremfor bearbeidede produkter. Disse inneholder ofte mindre salt.

Grønnsaker gjør seg og godt som pålegg. For eksempel avokado eller tomat med litt salt og pepper.

Se gjerne etter pålegg merket med Nøkkelhullet når du er i butikken.

Gå for grove brød- og kornprodukter

Grove kornprodukter inneholder flere av de viktige næringsstoffene, i tillegg til at du får et mer stabilt blodsukkernivå og holder deg mett lenger.

Et jevnt blodsukkernivå er viktig for å holde konsentrasjonen oppe. Det gjør det også lettere å unngå å gå på en sukkersmell dersom sulten plutselig kommer.

Bruk gjerne Grovhetsskalaen på ferdige brødprodukter og velg varianter som er over 50 prosent på skalaen. Baker du brød eller rundstykker selv er det enkelt å ha kontroll på innholdet.

Er du lei av brød, kan du gjerne variere med fullkornstortillas, speltlomper eller grove polarbrød i matpakka.

Egg er en god kilde til protein

Egg inneholder mange vitaminer og mineraler som kroppen din trenger og er en av de mest næringsrike matvarene du kan velge. Den høye andelen av protein i egg hjelper deg samtidig å holde deg mett lenger.

Kokt egg, speilegg eller omelett er fint å ha med i matboksen. Et tips er å koke egget kvelden i forveien og oppbevare det i kjøleskapet. Et ferdigkokt egg er raskt og enkelt å få med seg om morgenen.

Spis frø og nøtter

Nøtter inneholder proteiner, fiber og umettet fett som kroppen din trenger. Velger gjerne usaltede nøtter.

Frø og kjerner er også gode alternativer. En neve nøtter i matpakka, hjemmelaget granola eller gresskarkjerner som topping til salaten er sunt og mettende.

Lag matpakken kvelden før

Dersom du sliter med tidsklemma om morgenen kan det være lurt å lage matpakka dagen før. Grove, hjemmelagde rundstykker, kjøleskapsgrøt, grove muffins, vafler eller pannekaker er perfekt.

Deretter er det bare å raske med seg den ferdige matpakken, sammen med litt oppkuttet grønnsaker, før du går ut av døra. Kanskje du har rester fra gårsdagens middag du kan spise til lunsj?

Prøv en salat i matpakka

Bland det du har liggende i kjøleskapet sammen med litt fetaost, dressing eller olje, så er lunsjen klar.

Her er det bare å slippe fantasien fri!

Grønnsaker, frukt, gårsdagens middag, rester av grillede grønnsaker, frø, nøtter, gårsdagens koteletter eller tacorester smaker alle nydelig som salat. Bruk gjerne fullkornspasta eller couscous i salaten.