Slik lager du hjemmelaget nøttemelk | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik lager du hjemmelaget nøttemelk

Slik lager du hjemmelaget nøttemelk

Hvis du ikke tåler kumelk eller bare har lyst til å utvide repertoaret litt kan du lage din egen nøttemelk. Det er enklere enn du tror og smaker overraskende likt.

Mange foretrekker nøttemelk takket være den runde og naturlige smaken. For veganere og allergikere er den et kjærkomment alternativ til kumelk.

Nøtter er noe av det beste du kan spise. Alle typer nøtter har sin unike sammensetning av næringsstoffer og er alle en god kilde til flerumettet og enumettet fett.

Nøtter er spesielt rike på de essensielle omega-3 og omega-6-fettsyrene som kroppen ikke klarer å produsere selv. Faktisk er valnøtter vår aller beste plantekilde til fettsyren omega-3. For å hjelpe fordøyelsen og gjøre det lettere for kroppen å ta opp næringsstoffene, bør nøttene bløtlegges over natten før du lager nøttemelk.

I tillegg til det sunne fettet er nøtter naturlig rike på kalsium, vitamin E og antioksidanter. De bidrar til å senke kolesterolet og undersøkelser har vist at de som spiser nøtter jevnlig er mindre utsatt for hjerte- og karsykdommer. Helsemessig kan du altså gjerne bruke nøttemelk i kaffen, i grøten eller som kosedrikk, selv om den riktignok inneholder mindre proteiner enn kumelk.

Stadig flere typer nøttedrikker er tilgjengelige i din lokale matbutikk. De mest populære typene er mandel- og cashewdrikk. Derimot er prosentandelen nøtter gjerne lav, så det er verdt jobben å lage din egen. Ikke minst smaker den mye mer!

 

Hjemmelaget nøttemelk
(Gir 1 liter)

3 dl mandler, hasselnøtter eller cashewnøtter (bløtlegges). Bruk gjerne økologiske nøtter.
1 l vann
¼ ts havsalt eller himalayasalt

For litt søtere smak, kan du tilsette et par økologiske dadler uten stein, økologisk vaniljesukker eller kakao etter ønske.

Kjør alle ingrediensene i blenderen i cirka ett minutt til alt er godt blandet. Finn frem et litermål eller en bolle med helletut. Det enkleste er å bruke en spesiell nøttemelkspose som kan kjøpes hos helsekost eller på nett, men du kan også bruke et tynt kjøkkenhåndkle, en sil eller en ren nylonstrømpe(!). Hell melkeblandingen over i posen, løft og klem ut all melken med hendene.

Hell forsiktig den silte «melken» over på en beholder med lokk eller glassflaske med kork. Bruk gjerne en trakt for å unngå søl. Hjemmelaget nøttedrikk holder seg i opptil fire dager i kjøleskapet, skjønt vi tviler på at den får stå så lenge!