Slik jobber REMA 1000 med plast og emballasje | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik jobber REMA 1000 med plast og emballasje

Slik jobber REMA 1000 med plast og emballasje

Innen utgangen av 2020 skal vi kutte plasten i egne butikker med 37 prosent. Dette gjør vi ved å kutte der det er mulig, øke bruken av gjenvunnet materiale, bytte til mer bærekraftig emballasje og gjøre det enklere for kundene å resirkulere.

Plastforsøpling er et av de største miljøproblemene verden står overfor. Derfor er det viktig for oss i REMA 1000 å bidra ved å gjøre gode valg når det gjelder plast og emballasje. Vi har satt oss et offensivt mål om å kutte 1500 tonn plast fra egne produkter. Innen utgangen av 2020 skal vi kutte 1500 tonn plast, en reduksjon som tilsvarer 37 prosent av vårt totale plastforbruk.

For å minimere vår miljøpåvirkning skal vi redusere plasten der vi kan, benytte mer gjenvunnet materiale og gjøre det enklere å resirkulere emballasje etter bruk. På sikt er målet å kun benytte bærekraftig emballasje på alle egne varer.

I tillegg til endringer på egne merkevarer stiller vi de samme kravene til våre merkevareleverandører. Når vi klarer å kutte unødvendig emballasje sparer vi både miljøet, kostnader og transport – som igjen betyr lavere pris til våre kunder.

Les mer om hvordan vi jobber med plast og emballasje her.

Egne miljømerker på produkter der REMA 1000 har redusert plasten.

Se etter dette merket når du handler. Da velger du produkter som bidrar til mindre plast.

Reduserer plast der det er mulig

Ved å kutte overflødig plast får vi mer effektiv transport, bedre ressursutnyttelse, samt reduserer sannsynligheten for at plast havner på avveie i naturen.

I noen tilfeller er plast likevel nødvendig for å bevare kvaliteten og holdbarheten på maten, slik at vi unngår unødig matsvinn. Østfoldforskningen slår blant annet fast at fire av de åtte viktigste årsakene til at mat kastes kan knyttes opp mot manglende emballasje. Les mer om dette her.

Vår tilnærming er derfor å kutte der vi kan uten at det går utover kvalitet, mattrygghet eller fare for økt matsvinn. Spesielt viktig er dette på frukt og grønnsaker. Visste du for eksempel at en agurk uten plastemballasje kun holder i ca. tre dager, mens en agurk pakket i emballasje kan holde i hele 14 dager?

Les mer om hvordan vår leverandør av frukt og grønt jobber med emballasje her.

Et av tiltakene vi gjør er derfor å effektivisere emballasjen slik at vi trenger minst mulig plast rundt hvert enkelt produkt. Et eksempel er avokado og mango der plastskålen er byttet ut med papp, men plasten rundt skålen er beholdt for å sikre holdbarhet og kvalitet.

Mindre plast rundt avokado

Avokado og mango er produkter som trenger beskyttelse under transport. Her har vi byttet ut plastbeger med papp og beholdt plastfolien for å sikre lang holdbarhet.

Et annet eksempel er plastkuttet vi har gjort på scampi, skalldyrmiks og blåskjell fra fiskeriet. Plastkuttet reduserte plastforbruket med 22 tonn, samtidig som mindre pakninger førte til en mer effektiv transport.

Mer gjenvunnet materiale i emballasjen

Visste du at plast som materiale egner seg godt for gjenvinning og er lett å bruke på nytt? Når vi øker mengden gjenvunnet materiale nyttiggjør vi ressurser som allerede er produsert, i stedet for å lage nytt hver gang vi skal pakke inn en vare.

Dette er grunnen til at våre nye bæreposer består av 80 prosent gjenvunnet plast. Byttet til mer miljøvennlige bæreposer fører til at vi sparer nærmere 3 000 tonn ny plast i året, noe som tilsvarer 7200 tonn CO2e.

I tillegg til nye bæreposer jobber vi med å øke graden av gjenvunnet materiale i emballasjen på egne merkevarer.

REMA 1000 sine bæreposer er laget av 80 prosent resirkulert plast

REMA 1000 sine bæreposer er laget av 80 prosent resirkulert plast.

Det skal være enkelt å resirkulere

Da plast både kan material- og energigjenvinnes etter bruk, kan plast leve mange liv. Vårt mål er derfor at alle egne produkter skal merkes tydelig hvordan emballasjen skal resirkuleres. Dette gjelder ikke bare på varer som er pakket i plast, men også andre materialer. Les mer om kildesortering på sortere.no.

Fremtidens emballasje

Å teste ny emballasjeteknologi er et av flere tiltak vi gjør for å redusere miljøfotavtrykket på emballasje. Plast blir i hovedsak produsert av fossile kilder som olje og gass, men det finnes også alternativer laget  av fornybare  råvarer. Et eksempel på det er «grønn  plast» laget av for eksempel sukkerrør eller mais som alle frø og kjerner fra Kolonihagen er pakket i.