Slik gjør du ferien litt grønnere | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik gjør du ferien litt grønnere

Slik gjør du ferien litt grønnere

Fem tips til deg som vil gjøre utenlandsferien hakket mer bærekraftig.

Den mest miljøvennlige ferien man kan ha er selvsagt å være hjemme. Sitte i hagen eller nyte nærstranda og glede seg over at omtrent det eneste fotavtrykket du etterlater deg, er de flate gresstråene som du kanskje skal slå den dagen.

Men staycation kan jo bli kjedelig i lengden. De fleste av oss er ikke klar for å droppe flyturene, men mange av oss er interessert i å velge mer miljøvennlige feriereiser. Så her er noen tips til å forsøke å holde ferien mest mulig bærekraftig når du først skal på tur i sommer.

1. Ta direktefly

Om du ikke kan ta tog dit du skal, er det best å ta direktefly og reise færre turer i året og i stedet bli lengre. Det er take off og landing som bruker mest drivstoff. Sjekk også gjerne hvilke flyselskaper som har nyere og ofte mer drivstoffeffektive fly. Og husk at økonomiklasse bruker mindre drivstoff enn business-klasse.

Vurder eventuelt å kjøpe klimakvoter for å balansere litt: http://no.myclimate.org/no/

2. Unngå leiebil

Bruk offentlige transportmidler for å komme deg rundt på feriestedet. Ikke bare er det grønnere, du får også sett mer av området du er i og ikke minst får du truffet flere mennesker! Å leie sykkel er også et godt alternativ. De fleste storbyer har bysykkelordninger og mange hoteller har sykler til låns.

3. Sats på smarte opplevelser

Ikke bruk ferien på å kjøpe ting som har vært fraktet dit og som du skal frakte hjem. Bruk heller pengene på opplevelser som støtter lokale bedrifter og organisasjoner. For eksempel kan du besøke et naturreservat der inngangsbilletten støtter arbeidet med å ta vare på naturen.

Unngå opplevelser som bruker mye drivstoff, som vannscooter eller paragliding. Hva med å leie deg en kajakk eller klatre i trærne i stedet? Miljøvennlig, gøy og ikke minst god trening på kjøpet!

4. Spis lokalt

Kjøp kortreiste, økologiske og lokale matvarer. Men forsøk å ikke kjøpe mer enn du klarer å spise opp. Ofte er bønder lavtlønte og avhengig av at turister kjøper produktene deres. Spis gjerne på restauranter som gjør det samme!

5. Spar på strøm og vann

Enøk-tipsene gjelder enda mer når du er på tur til land som ikke har fullt så klimavennlig elektrisitet og lett tilgang på drikkevann som oss. Dusj kort, skru av vannet når du pusser tennene og skru av lyset når du forlater rommet er enkle grep du kan gjøre for en litt grønnere ferie.

God sommer!