Slik får du urtene til å holde seg lengre | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik får du urtene til å holde seg lengre

Slik får du urtene til å holde seg lengre

Det er enklere enn du tror å redde krydderurtene - så lenge du styrer unna disse fallgruvene.

Har du lurt på hvorfor det virker som om urteplantene dør nærmest i det sekundet de kommer over dørstokken? Det skyldes rett og slett at de er produsert med tanke på snarlig konsum, og må regnes som ferskvare. Pottene er også ofte små og gir lite plass til rotsystemene over tid.

Urter som koriander og dill kommer ikke tilbake etter at de er brukt, og basilikum er følsom for trekk. Derimot er oregano, timian, kruspersille og gressløk flerårige. Så velg dine urter med omhu.

Her er åtte tips for grønnere fingre og glade urter:

  • Jobben begynner allerede når du forlater butikken: Pakk urtene godt inn når du skal ut i kald luft – ingen potteplanter liker å fryse. Ta dem alltid ut av plasten når du kommer hjem, slik at de får puste.
  • Vann urtene på skålen og ikke rett i jorden. Morgenen er den beste tiden å vanne på, og de skal ikke stå mer enn 20 minutter i vann. Unngå også vanning på kvelden før du slukker lyset.
  • Trim urter du ikke bruker, og tilfør litt økologisk grønnsaksgjødsel hvis de gulner.
  • Urter er sådd svært tett, så det kan være lurt å trekke hele delen du skal bruke opp av jorden. Slik får de gjenværende urtene mer lys og næ Et annet alternativ er å plante dem om, gjerne i en stor potte med plass til flere sorter sammen. Visste du forresten at planter er ”flokkdyr”?
  • Urtene trenger nok lys, men minst mulig direkte sol og varme. Hvis den tørker ut flere ganger, dør den raskere. Vurder derfor en annen plassering enn vinduskarmen, også med tanke på lufting og trekk. De fleste urter trives godt på kjøkkenbenken under lysrør, i middels temperatur.
  • Noen typer urter, som gressløk, dill og persille kan gjerne oppbevares i emballasjen i kjø Dette er selvsagt mest aktuelt med tanke på matlaging.
  • Flerårige urter kan med fordel plantes ut. Kanskje du har en liten terrasse eller hageflekk? Dette gjelder sorter som oregano, ramsløk, timian, sitronmelisse og salvie. Men vent til det har vært plussgrader nattestid lenge nok, helst helt til juni. Planting rett i jorden er det tryggeste, men flere urter kan også overvintre i krukker så lenge de er romslige nok.
  • Hvis du likevel opplever at urtene dør, kan du fryse dem ned og bruke dem i matlaging når du måtte ønske. Den beste måten å beholde smaken på, er ved å finhakke dem og fryse dem ned i isbit-brett sammen med litt god, økologisk olje. Disse «porsjonene» kan så tilsettes rett i sausen eller suppen når du trenger det.


Økologisk urtete

Mynte er en av de mest hardføre urtene vi har. Den kan overvintre ute, vokser raskt og sprer seg som en virvelvind. Spesielt marokkansk mynte er en anvendelig skapning som er like god til desserter som mojito, og super å trekke te på. Lite er lekrere og enklere å servere gjestene enn hjemmelaget urtete!

Til en kanne marokkansk myntete fra kjøkkenkroken eller terrassen trenger du:

6 glass vann
1 dl friske mynteblader (ca 4-6 kvister)
1 ss økologisk, grønn te (1 pose eller klype)
6 ts honning (etter smak)

Legg myntekvistene- eller bladene i bunnen av en tekanne og hell det kokte vannet over. Dypp en pose nedi, og la papirbiten stikke ut. Alternativt kan du bruke te i løsvekt og en teklype. Tilsett honning og rør rundt. La teen trekke i fem minutter og servér med marokkanske bakverk eller mørk sjokolade til.