Rema.no Lær mer Slik bruker du mindre plast: 8 enkle tips

Slik bruker du mindre plast: 8 enkle tips

Ofte er det små grep som skal til for å bruke mindre plast. Her får du enkle tips du kan gjøre selv.

Plastforsøpling er en utfordring hvor vi alle må bidra for å løse. Men hvor starter man, egentlig? Vi har samlet sammen et knippe med enkle tips du kan gjøre selv for å bruke mindre plast i hverdagen.

Les også: Slik jobber REMA 1000 med plast og emballasje

1. Ta med egen bærepose

Ta med handlenett, gjenbruk bæreposen eller bruk ryggsekk når du skal på butikken. Da sparer du kjøp av mange plastposer i løpet av et år. Legg et bærenett i veska eller i bilen, så har du alltid et tilgjengelig når det trengs!

Har du ikke handlenett? Du kan kjøpe et i alle REMA 1000 sine butikker. Dersom du trenger bærepose bør du velge et laget av gjenvunnet materiale. Alle REMA 1000 sine bæreposer består av 80% gjenvunnet plast.

2. Bruk eget bestikk på tur eller i parken

Da unngår du spontankjøp av plastbestikk, som ofte kastes etter en gangs bruk eller havner på avveie i naturen.

Dersom du likevel ser behovet for å kjøpe engangsbestikk kan du velge bio-bestikk hos REMA 1000. Disse er laget av maisstivelse og tåler oppvaskmaskin, slik at du kan bruke dem flere ganger.

3. Lag mer mat hjemme

Take-away betyr også ofte ekstra emballasje, beger og pose, i tillegg til å ta en real jafs av matbudsjettet ditt. Lager du maten hjemme sparer du ikke minst penger, men også miljøet for en stor andel engangsprodukter.

4. Bruk en gjenbrukbar kaffekopp

Du kan spare både lommeboka og miljøet for unødig bruk av engangsartikler ved å lage kaffen hjemme. Termokopp fungerer også selv om du er glad i kjøpe-kaffen. De aller fleste kiosker og kaféer tillater at du får kaffen din servert i hjemmebrakt kopp.

5. Drikk rett fra koppen eller glasset

Sugerør er for mange ensbetydende med noe godt i glasset. Men trenger vi det hver gang? Dersom du kjøper sugerør kan du velge et alternativ laget av mer bærekraftig materiale. Hos REMA 1000 finner du sugerør av papp i alle våre butikker.

6. Vask klærne dine i vaskeposer

En rekke klær består av materialer basert på plast, som for eksempel fleece og treningsklær. Disse plaggene kan skille ut små plastartikler, eller mikroplast, når de vaskes. Dersom du bruker vaskeposer samles plasten opp i disse fremfor å bli med vannet ned i sluket og ut i naturen.

Velg gjerne vaskemidler som bidrar til en mer bærekraftig vask. Både Klar-serien og REMA 1000s egen serie med Vegan- og Svanemerkede hygieneartikler er gode valg her.

7. Ta med vann hjemmefra

Og bruk vannflaska om igjen! Det er uansett lite som slår norsk springvann. Husk å alltid pante flaskene når du er ferdig med dem. Da kan flaskene gjenvinnes og få flere liv. Brus og vann som du kjøper fra Grans Bryggeri hos REMA 1000 består av 50 prosent gjenvunnet materiale, takket være deg som panter og resirkulerer avfallet ditt.

8. Kjøp produkter som bidrar til mindre plast

Siden 2018 har REMA 1000 jobbet med å redusere plastemballasjen rundt egne produkter. Dette gjør vi ved å kutte unødig bruk av plast, øke graden av gjenvunnet materiale eller bytte til mer bærekraftige alternativer der det er mulig.

For å gjøre det enklere for deg å se hvilke produkter som bidrar til mindre plast, har vi laget egne miljømerker som du finner på et stort utvalg REMA-produkter.

Bonustips!

Ta en for laget og plukk med deg søppel dersom du ser at noen har forlagt det i naturen. Det både føles godt etterpå og du etterlater kloden litt bedre enn da du startet turen.