Slik bruker du mindre plast: 8 enkle tips | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik bruker du mindre plast: 8 enkle tips

Slik bruker du mindre plast: 8 enkle tips

Ofte er det små grep som skal til for å bruke mindre plast. Her får du enkle tips du kan gjøre selv for å bidra i kampen mot plast i havet.

Plastforsøpling er en utfordring hvor vi alle må bidra for å løse. Men hvor starter man, egentlig? Vi har samlet sammen et knippe med åtte enkle tips du kan gjøre selv for å bruke mindre plast i hverdagen.

Les også: Slik jobber REMA 1000 med plast og emballasje

1. Ta med egen bærepose

Ta med handlenett, gjenbruk bæreposen eller bruk ryggsekk når du skal på butikken. Da sparer du kjøp av mange plastposer i løpet av et år. Legg et bærenett i veska eller i bilen, så har du alltid et tilgjengelig når det trengs!

Har du ikke handlenett? Du kan kjøpe et som er laget av 100 prosent gjenvunnet materiale i alle REMA 1000 sine butikker. Dersom du trenger bærepose bør du velge et laget av gjenvunnet materiale. REMA 1000 sine bæreposer består av 80 prosent gjenvunnet plast.

Gjenbruksposen Veggio til frukt og grønnsaker finner du og i flere av våre butikker.

Gjenbruksposen veggio til frukt og grønnsaker

Prøv en gjenbrukspose til frukt og grønnsaker neste gang du skal handle varer i løsvekt.

2. Lag mer mat hjemme

Take-away betyr også ofte ekstra emballasje, beger og pose, i tillegg til å ta en real jafs av matbudsjettet ditt. Lager du maten hjemme sparer du ikke minst penger, men også miljøet for en stor andel engangsprodukter.

Her finner du enkle og gode oppskrifter du kan teste.

3. Bruk en gjenbrukbar kaffekopp

Du kan spare både lommeboka og miljøet for unødig bruk av engangsartikler ved å lage kaffen hjemme. Termokopp fungerer også selv om du er glad i kjøpe-kaffen. De aller fleste kiosker og kaféer tillater at du får kaffen din servert i medbrakt kopp.

4. Drikk rett fra koppen eller glasset

Sugerør er for mange ensbetydende med noe godt i glasset. Men trenger vi det det egentlig? Dersom du likevel vil ha sugerør kan du velge et alternativ laget av mer bærekraftig materiale. Hos REMA 1000 finner du sugerør av papp og metall.

5. Bruk eget bestikk på tur eller i parken

Da unngår du spontankjøp av plastbestikk, som ofte kastes etter en gangs bruk eller havner på avveie i naturen.

Dersom du likevel ser behovet for å kjøpe engangsbestikk kan du velge bio-bestikk hos REMA 1000. Disse er laget av maisstivelse og tåler oppvaskmaskin, slik at du kan bruke dem flere ganger.

Engangsbestikk i bioplast hos rema 1000

Velg bestikk laget av mer bærekraftige materialer, som biobestikk hos REMA 1000, fremfor plastbestikk.

6. Vask klærne dine i vaskeposer

En rekke klær består av materialer basert på plast, som for eksempel fleece og treningsklær. Disse plaggene kan skille ut små plastartikler, eller mikroplast, når de vaskes. Dersom du bruker vaskeposer samles plasten opp i disse fremfor å bli med vannet ned i sluket og ut i naturen.

Velg gjerne vaskemidler som bidrar til en mer bærekraftig vask. Både Klar-serien og REMA 1000s egen serie med Vegan- og Svanemerkede hygieneartikler er gode valg her.

7. Ta med vann hjemmefra

Og bruk vannflaska om igjen! Det er uansett lite som slår norsk springvann. Husk å alltid pante flaskene når du er ferdig med dem, slik at de kan gjenvinnes og få flere liv. Brus og vann som du kjøper fra Grans Bryggeri hos REMA 1000 består av 50 prosent gjenvunnet materiale, takket være deg som panter og resirkulerer avfallet ditt.

8. Kjøp produkter som bidrar til mindre plast

Siden 2018 har REMA 1000 jobbet med å redusere plastemballasjen rundt egne produkter. Hittil har vi kuttet over 1000 tonn og skal kutte mer. Dette gjør vi ved å kutte unødig bruk av plast, øke graden av gjenvunnet materiale eller bytte til mer bærekraftige alternativer der det er mulig.

For å gjøre det enklere for deg å se hvilke produkter som bidrar til mindre plast, har vi laget egne miljømerker som du finner på et stort utvalg REMA-produkter.

REMA 1000 har lansert egne miljømerker for produkter som bidrar til mindre plast

Se etter våre egne miljømerker neste gang du handler, for produkter som bidrar til mindre plast.

Bonustips!

Ta en for laget og plukk med deg søppel dersom du ser at noen har forlagt det i naturen. Det både føles godt etterpå og du etterlater kloden litt bedre enn da du startet turen.