Rosenkål | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold

Rosenkål

Rosenkål er en av julens viktigste grønnsaker.  Den særegne kombinasjonen av sødme og bitterhet gjør at rosenkål passer perfekt til julemiddagene; førstnevnte matcher det søte i tilbehør til ribbe og lutefisk, bitterheten bidrar til kontrast og bryter gjennom de fete, søte smakene.

Men det er ingen grunn til å begrense bruken av rosenkål til jul. Denne grønnsaken smaker godt året rundt, til vilt, kalkun og fisk – ja, faktisk til det aller meste.

Rosenkål er den minste av de mest kjente kåltypene. De små kålrosene vokser ut fra en opptil en meter høy stengel, og siden dette er en spesielt hardfør art egner den seg godt for dyrking i Norge. Rosenkål kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. Etter innhøstning er den ikke så lagringsdyktig som andre kåltyper, og derfor går mye av det som dyrkes direkte til nedfrysing. Når jeg skal velge mellom fryste grønnsaker er dette et av de beste alternativene. Gode produsenter høster den når den er perfekt moden, forveller og fryser den direkte innenfor timer etter høsting. Optimal smak er ivaretatt!

Klassisk rosenkål med bacon og løk

Smørstek finkuttet bacon og løk i godt smør til løken blir gyllen. Del rosenkål i to, forvell i lettsaltet vann i 3 min. og tørk godt. Bland den med bacon og løk, og la dette surre godt sammen slik at smaken trekker inn mellom lagene i kålen.

Rosenkålsuppe

Fres gul løk i godt smør og tilsett rikelig med rosenkål. Ha på hønse- eller grønnsaksbuljong og kok i 6-7 minutter. Tilsett litt fløte og kok opp. Kjør i blender og smak til med muskatnøtt, salt og kvernet sort pepper.

Rosenkålpuré

Del rosenkål i to og dampkok den mør under lokk i usaltet vann. Hell av og press ut overflødig vann. Kjør den i blender med mykt smør og smak til med salt og pepper. Rosenkål er en kompakt grønnsak som er super å lage puré av.

Flere inspirerende oppskrifter finner du her.

Tips

Det finnes et viktig triks når du skal servere rosenkål:

Del hver rosenkål i to før du forveller i kokende vann. Forvellingen bidrar til å frigjøre stoffer som ellers kan være tunge å fordøye. Rosenkålen får også en friskere grønnfarge og søtere smak på denne måten.

 

Rosenkål er en av våre mest næringsrike grønnsaker. Den er særlig rik på vitamin C, kalium og fiber.