Rødbeter: Tilberedning og oppskrifter
Planten er hardfør og har vært dyrket i Norden i rundt 500 år. I Norge kjenner de fleste best til rødbeten i syltet form, men det er som fersk den gir de store smaksopplevelsene.
Her finner du oppskrifter med rødbeter.
Rødbeter skal ha en fast konsistens, og oppbevares best i kjøleskap, gjerne i en plastpose eller tett plastboks slik at de ikke tørker inn.
Rødbeten er rik på kostfiber og lav på kaloriinnhold. Dette betyr at du får en god metthetsfølelse av å spise rødbeter som en del av ditt daglige kosthold.
Dersom du vil unngå å bli rød på hendene når du skreller rødbeter – bruk engangshansker!
Saltbakte rødbeter
På denne måten får du ekstra mye smak av rødbet! Strø grovsalt i en ildfast form og kutt bunnen av små rødbeter med skall. Sett dem med snittet ned og bak i ovn til de er møre. Gni av skallet og vend dem i lys sirup og god eddik eller i ekstra god og søt balsamicoeddik.
Prøv en deilig rødbetsalat
Rødbeter smaker fantastisk med oster som chevre. Klikk på bildet for å se oppskriften på rødbetesalat.
Kokte rødbeter
Rødbeter kokes med skall i rikelig med vann til de er møre. La bladfestet sitte på med ca. 5 cm dersom dette følger med, for å unngå at saften i rødbeten renner ut i kokevannet. Ettersom dette er en hard grønnsak, kan koketiden bli lang – alt fra 1 til 2 timer avhengig av størrelsen. De er ferdige når du kan stikke en liten kniv inn uten for mye motstand.
Rødbetene avkjøles i laken. Gni av skallet, det løsner nesten av seg selv når rødbetene er møre. Nå har du en nøytral rødbet som er super til å vende i eddiker, salater, risotto osv.
Det er viktig å beholde skallet på slik at næringsstoffer, og ikke minst fargen, beholdes i grønnsaken. Tar du av skallet før koking i vann, forsvinner mye av fargen.
Rødbetsuppe
Rødbeter er gode å lage suppe på. Kok sammen løk, rødbeter og grønnsakskraft og kjør i blender til en glatt suppe. Sødmen i rødbeter gjør at det smaker veldig godt med syrlig rømme eller creme fraiche i suppen.
Syltede rødbeter
Egensyltede rødbeter smaker enda mer intenst enn dem du kjøper i glass! Vann, sukker, og eddik has i en kjele sammen med skiver av skrelte rødbeter. Kokes under lokk på lav temperatur til de er møre. Tilsett gjerne krydder som stjerneanis, kanel og korianderfrø for variasjon. Avkjøles i laken og serveres kald til posteier eller skinker og i salater med geitost.
Lær mer