Hvordan tilberede rødbeter - REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Rødbeter: Tilberedning og oppskrifter

Rødbeter: Tilberedning og oppskrifter

Rødbeten er en fantastisk grønnsak: Den har en søt og karakteristisk smak som kan bære en hel rett. Den dype, røde fargen vil være et spektakulært innslag på enhver tallerken. Den er proppfull av antioksidanter og en av de sunneste grønnsakene vi har. Og den kan brukes på svært mange måter – bakt i ovn, stekt i panne, som puré eller suppe.

Planten er hardfør og har vært dyrket i Norden i rundt 500 år. I Norge kjenner de fleste best til rødbeten i syltet form, men det er som fersk den gir de store smaksopplevelsene.

Her finner du oppskrifter med rødbeter.

Rødbeter skal ha en fast konsistens, og oppbevares best i kjøleskap, gjerne i en plastpose eller tett plastboks slik at de ikke tørker inn.

Rødbeten er rik på kostfiber og lav på kaloriinnhold. Dette betyr at du får en god metthetsfølelse av å spise rødbeter som en del av ditt daglige kosthold.

Dersom du vil unngå å bli rød på hendene når du skreller rødbeter – bruk engangshansker!

Ferske norske rødbeter

Saltbakte rødbeter

På denne måten får du ekstra mye smak av rødbet! Strø grovsalt i en ildfast form og kutt bunnen av små rødbeter med skall. Sett dem med snittet ned og bak i ovn til de er møre. Gni av skallet og vend dem i lys sirup og god eddik eller i ekstra god og søt balsamicoeddik.

 

Prøv en deilig rødbetsalat

Rødbeter smaker fantastisk med oster som chevre. Klikk på bildet for å se oppskriften på rødbetesalat.

rødbetesalat med chevre fra rema 1000

Kokte rødbeter

Rødbeter kokes med skall i rikelig med vann til de er møre. La bladfestet sitte på med ca. 5 cm dersom dette følger med, for å unngå at saften i rødbeten renner ut i kokevannet. Ettersom dette er en hard grønnsak, kan koketiden bli lang – alt fra 1 til 2 timer avhengig av størrelsen. De er ferdige når du kan stikke en liten kniv inn uten for mye motstand.

Rødbetene avkjøles i laken. Gni av skallet, det løsner nesten av seg selv når rødbetene er møre. Nå har du en nøytral rødbet som er super til å vende i eddiker, salater, risotto osv.

Det er viktig å beholde skallet på slik at næringsstoffer, og ikke minst fargen, beholdes i grønnsaken. Tar du av skallet før koking i vann, forsvinner mye av fargen.

Rødbetsuppe

Rødbeter er gode å lage suppe på. Kok sammen løk, rødbeter og grønnsakskraft og kjør i blender til en glatt suppe. Sødmen i rødbeter gjør at det smaker veldig godt med syrlig rømme eller creme fraiche i suppen.

Syltede rødbeter

Egensyltede rødbeter smaker enda mer intenst enn dem du kjøper i glass! Vann, sukker, og eddik has i en kjele sammen med skiver av skrelte rødbeter. Kokes under lokk på lav temperatur til de er møre. Tilsett gjerne krydder som stjerneanis, kanel og korianderfrø for variasjon. Avkjøles i laken og serveres kald til posteier eller skinker og i salater med geitost.