Rema.no Lær mer Risskolen

Risskolen

Alle ristyper har ulike egenskaper. Vekstområde påvirker smak og størrelse på riskornet. Her finner du oversikt over ristyper og fakta om disse.

risskolen_jasminris

Det finnes over 40 000 ulike risstrå.

Langkornet: kornene er minimum 7 mm lange. Langkornet ris blir «fluffy» og holder seg separert fra hverandre.
Mellomkornet: kornene er 5-6 mm lange. Risen er mer klebrig og fuktig enn hva langkornet ris er.
Kortkornet: Kornene er 4-5 mm lange, og har et rundt utseende. Tiltrekker seg mindre fuktighet enn langkornet ris og er perfekt for sushi.

Jasminris
Jasminris er en klebrig risvariant som dyrkes i Sørøst-Asia. Thailand er den største produsenten i verden. Kambodsja og Vietnam er også store aktører, men produktet kan ikke sammenliknes da det har en annen aroma og tekstur.
Thailand dyrker og høster det mange kjenner som den originale Jasminrisen. Risen har en svært høy grad av naturlig aroma, og dens duft er ikke til å ta feil av da den er like tilstede ved koking som ved re-oppvarming.
Det er to høster i året av Jasminris, men kun en hovedhøst som brukes til eksport. Den høyeste kvaliteten av Jasminris heter ”Thai Hom Mali”, og er et kvalitetsstempel for at risen inneholder minimum 92 % Jasminris. Dette står på REMA 1000 sin Jasminris 2 kg og 5 kg. Utover høsten vil dette også stå på REMA 1000 Jasminris 1 kg Boil In Bag.

 Basmatiris
Ordet Basmati stammer fra det tidligere 1900-tallet. På Hindi betyr ordet ”Bas” aroma, og ”Mati” full av.
Basmatirisen er kjent for sin aroma, men også det faktum at det er den risen som etter koking vokser til å bli dobbelt så lang som sin egen lengde. Risen vokser nord i India, samt Pakistan. Risen er i stor grad lik, men India kan fronte med flere varianter av Basmatiris. Risen fra India har blitt kjent som den mest aromatiske, da risen fra Pakistan ofte har en mildere og mer ukjent duft før koking. Etter tilberedning er det utfordrende å registrere en aromatisk forskjell mellom landene.
Verdens lengste variant av Basmatiris heter simpelthen ”1121”, og kan i ukokt tilstand være opp mot 8,30 mm lang.

Fullkornsris
I produksjonsprosessen av ris går kornene igjennom mange steg. Et av disse er poleringsprosessen. Det vanligste er en dobbelpolering som sikrer risens hvite farge. Fullkornsris derimot er en betegnelse på en ris
som går igjennom en singelpolering. Dette sikrer at flere næringsstoffer blir igjen fra rårisen.

Villrismiks
Villrismiks er betegnelsen på et blandingsprodukt, bestående av ris og frøene referert til som villris. Den
sorte risen, som faktisk er frø, vokser i elveområder i USA. Det mest kjente området er Mississippielven, hvor det høstes svært mye villris. Villris kan blandes med ulike typer ris, hvit som brun, og man oppnår et luftig og spennende resultat av ulik konsistens. Det vanligste blandingsforholdet er 90 % konvensjonell ris, og 10 % villris.

Hurtigris
Hurtigris er svært rask å tilberede. Dette fordi risen kokes på forhånd, for deretter å frysetørres. Forbruker kan derfor varme opp risen i løpet av tre minutter, og ha ris ferdig til servering.

risskolen_middagsrisrisskolen_jasminris

Visste du…?

• Rismarker dekker 11 prosent av jordas overflate.
• Ris kan være hvit, gul, gyllen, brun, lilla, rød eller sort.
• 90 % av all den globale risen blir konsumert i Asia.
• Ris er den viktigste næringskilden for mange land i verden.
• I India spiser man ris med hendene, i vest spiser man med gaffel. I Kina og Japan spiser man med pinner.
• Rå ris brukes i produksjon av alkoholdige drikker som sake eller i produksjon av rismelk.
• I Kina er en typisk hilsen «Have you had your rice today?» istedenfor «How are you». Svaret som forventes er «ja».
• Ris er den første retten en indisk kone tilbyr mannen sin. Det er også den første maten et nyfødt barn får smake.
• Honda betyr «hovedrismark». Toyota betyr «grøderik rismark»
• Det japanske ordet for «kokt ris» er det  samme som ordet man bruker for «måltid».