Rekeskolen: Alt du trenger å vite om reker | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Rekeskolen: Alt du trenger å vite om reker

Rekeskolen: Alt du trenger å vite om reker

I Norge har vi reker i verdensklasse. Ikke rart vi spiser mye av dem. Reker er godt, næringsrikt, enkelt – og gir skikkelig sommerfølelse!

Inviter til klassisk rekelag, eller gjør en liten vri for å gjøre rekelaget litt mer spennende. Her er alt du må vite for å lykkes med rekene i sommer.

Hvor mye skal jeg beregne per person?

Når du kjøper reker, kan du beregne omtrent en halv kilo per person. Sammenlign med en smørpakke når du står i butikken, så får du en god indikasjon på hvor mange gram du fyller posen med.

Tenk også på hva slags størrelse du velger på rekene. Store reker er gjerne en fordel, fordi du slipper å pille reker til det kjedsommelige. Tallene som ofte står ved rekedisken i butikken, indikerer hvor mange reker du får per kilo. Høyere tall, betyr flere reker per kilo.

Skal jeg velge ferske eller fryste reker?

Mange foretrekker ferske reker, men fryste reker fungerer også utmerket. De er ofte større da de fanges av større båter. Tiner du dem riktig, er de slett ikke noe dårligere alternativ enn ferske.

Hvordan tiner jeg reker?

Fryste reker blir aller best hvis de tines sakte over natten i kjøleskap, men de kan også tines på et tykt lag med avispapir på kjøkkenbenken i cirka tre timer.

Har du glemt tiningen og har gjester like rundt hjørnet, har vi imidlertid et godt tips:

Kok en stor kjele med godt saltet vann. La det fosskoke når du tilsetter rekene, og kok i 30 sekunder – ikke ett eneste sekund lenger. Løft så rekene ut av gryta og over i en ren kjøkkenkum eller i en stor bolle med iskaldt vann og masse is. La rekene bli kalde igjennom, og legg de utover på kjøkkenpapir for å la de renne godt av seg.

Se også: Alle våre rekeoppskrifter

Hvordan serverer jeg reker?

Et rekelag passer utvilsomt best utendørs – med frisk sommerluft og rom for litt søl, slik det gjerne blir med reker. En morsom serveringsmåte er å dekke bordet med avispapir, og helle rause mengder reker utover.

Det går også an å invitere til rekeaften med en vri. Servere marinerte reker på en seng av hjertesalat, og gi gjestene en ny smaksopplevelse.

Eller hva med en tropisk skalldyrsalat? Bytt ut scampi med reker, og du har en minneverdig middagsrett gjestene vil digge.

Hvordan piller jeg reker?

Når du skal pille reker, kan det være lurt å ha følgende triks i bakhodet:

Ta tak i ryggskjoldet fra tredje haleledd. Skrell hele veien ned mot hodet til hodet faller av. Trekk så halen av, og vipps, så er reken klar for å spises!