De beste tipsene til reise med barn | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer De beste tipsene til reise med barn

De beste tipsene til reise med barn

Sandra (34) og Øyvind (36) mener at ikke alle turer trenger å være «barnevennlige» for at ungene skal ha det fint. De tror også at en forventningsavklaring blant de voksne før avreise kan være nøkkelen til å unngå konflikter. Her får du deres beste tips til hvordan du reiser med barn.

Lev vel har snakket med fem familier om gleder og utfordringer de møter i hverdagen med småbarn. Her møter du familien Lien Torp som elsker å seile sin egen sjø – og ikke er redd for å ta med også de aller minste ut på tur.

– Den beste måten å bli vant til å reise med barn er å ikke gå så hardt ut – ta korte, små turer i starten, og ikke ha for høye ambisjoner. Så er det sånn at jo oftere man er på tur med barn, jo mer dreven blir man på pakking og planlegging, så øvelse gjør mester.

Det sier mamma Sandra Lien Torp, som sammen med pappa Øyvind, storebror Ferdinand og lillebror Julian, dro til sjøs i seilbåt da den minste fyren i gjengen var bare fem uker gammel.

Det som for mange hadde vært helt uaktuelt – nemlig å reise i flere timer for å komme til båten, og deretter tilbringe flere døgn ombord med en treåring og en fersk baby – står høyt på ønskelisten hos hele familien Lien Torp. De forstår at dette ikke er realistisk eller aktuelt for alle, men vil likevel oppfordre også nybakte foreldre til å kaste seg ut i det.

Familien Lien Torp er glade i båtlivet, og tar barna med ut til sjøs så ofte de kan. Minstemann Julian var bare fem uker gammel da han satte sjøbein for første gang.

Planlegg nøye og start tidlig

– Vi anbefaler å komme i gang med å reise ut på tur så tidlig som mulig, for å få mestringsfølelse med én gang. Det trenger ikke å være langtur, kanskje bare til hytta eller en kort tur ut med båten, så kan man heller reise på lengre turer etterhvert, sier de.

Å reise på tur med barn krever nøye planlegging, gjerne også med litt hjelp fra de små. 

– Når man skal på tur med barn bør man involvere dem også før man drar, ved å snakke om turen og sørge for at de vet hvor man skal og hva man skal – selvfølgelig tilpasset alderen deres, da. Så kan de gjerne få pakke sin egen bagasje, med leker, bøker og annet som de synes er viktig å ha med seg. Da får de eierskap til turen, og kan få forberedt seg de også, sier Øyvind og Sandra. 

Klemmeposene med grøt er laget av økologisk frukt og korn og har ingen kunstige tilsetningsstoffer.

Ferdinand takker ikke nei til en klemmepose fra Lev Vel når han er ute til sjøs. Klemmeposene med grøt er laget av økologisk frukt og korn og har ingen kunstige tilsetningsstoffer. Akkurat denne er laget med havre og bygg – og har en god smak av solbær og banan.

Avklare forventninger før avreise

Det er ikke bare barna som kan ha godt av å ta eierskap til turen, også de voksne bør ta en prat i forkant, for å avklare hva de ønsker å få ut av reisen, mener Sandra.

– For at turen skal bli så hyggelig som mulig for både store og små, pleier vi voksne å ta en samtale i forkant. Da tar vi en forventningsavklaring – hva er viktig for deg på denne turen, hvordan kan vi best mulig få til det, og andre ting som det er viktig å få snakket om før avreise. På den måten kan man unngå stress, skuffelse og konflikt underveis, sier hun.

Både hun og mannen Øyvind vet at det ikke alltid lar seg gjøre å gjennomføre alt man ønsker på reisen, og at de må være forberedt på overraskelser og endringer.

– Det er fint å ha et mål, men er man på tur med ungene er man også nødt til å være fleksibel, og være forberedt på at man kanskje må endre på planene underveis. Det er bare sånn det er, ler de.

Litt planlegging før man legger ut på tur er alfa omega. Våtserviettene fra Lev vel har en praktisk åpning så du kan fiske dem ut med en hånd – og ha den andre hånden fri til både baby og båt.

Å sørge for at transportetappene fra A til B går så smidig som mulig er også viktig, mener paret. – Skal man reise med barn, bør man legge opp til å ha litt ekstra god tid, det blir ikke noe hyggelig om hele familien må stresse og passe klokken. 

Hyggelig for de voksne er også hyggelig for barna

Familien Lien Torp er en tur- og reiseglad gjeng, men det er ikke slik at alle turene de drar på er noe som normalt ville vært ansett som «barnevennlig». Sandra og Øyvind mener det ikke er noe galt i en avslappende «bamseklubbferie», men at det ikke nødvendigvis må til for at store og små skal få en fin ferie sammen. 

– Alle reiser eller turer i naturen trenger ikke å være kun på barnas premisser, det skal være mulig å dra på turer som de voksne også kan sette pris på og ønsker seg. Hvis vi voksne introduserer barna for ting vi selv liker, vil de jo bli interessert i det, mener de. 

Se filmen fra familiens første seilas med fem uker gamle Julian og bli inspirert av hvordan andre familier løser hverdagen med småbarn her.